İthalatın amacı 'ateşi düşürmek'

Tarım Bakanı Eker, Türkiye'nin et üretimini daha iyi bir noktaya getirmeye çalıştıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye'nin et açısından dışa bağımlı olmasını istemediklerini, üretimi daha iyi bir noktaya getirmeye çalıştıklarını söyleyen Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, "Bugün acil ihtiyaç var. Piyasanın ateşini düşürmek için ithalat yapıyoruz" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nün bütçeleri kabul edildi.

Görüşmeler sırasında yöneltilen eleştirileri ve soruları yanıtlayan Tarım Bakanı Eker, süt tozu ithalatının, AB ile yapılan ticaret anlaşması kapsamında yapıldığını, anlaşmanın nihai ürünü AB pazarına sunulan içinde süt tozu kullanılan ürünlerin, AB'den alınması ile ilgili olduğunu bildirdi. Dünyada her ülkenin bir şekilde ithalat ve ihracat yaptığını belirten Eker, şöyle devam etti:

"Biz buğday ithal ediyoruz. Ama biz bu buğdayı ekmeklik, tohumluk, yemlik ihtiyacı için ithal etmiyoruz. Bizim ürettiğimiz buğday, kalitesi itibarıyla belli bir noktaya geldi. Dolayısıyla 18 milyon ton buğday ürettiğimizde Türkiye'de ekmeklik buğday, yemlik ve tohumluk buğday ihtiyacını karşılamış oluyoruz. Gerisini ihraç ediyoruz. İthal etiğimiz de doğru. Ama o ithalatı ihracat için yapıyoruz. Türkiye buğday unu ihracatında dünyada bir numara. 2002 yılında Türkiye, bu konuda 11'inci sıradaydı. Eskiden ekmeklik buğdayımızı ithal diyorduk. Türkiye bugün 18 milyon ton buğday ürettiği zaman bile kendine yetiyor. İthalat da yapıyor, işliyor ve para kazanıyor bu ülke." Bakan Eker, dünyada "Ben her şeyi satarım ama hiç bir şey almam" diyen bir ülke olmadığını kaydetti.

Eker, buğday maliyetinin ton başına 437 TL olduğunu, TMO'nun ton başına 550 TL'den alım yaptığını, ton başına 103 TL de destek verildiğini ifade ederek, "Buğday üreticisi mağdur edilmemiştir" dedi.

Domates güvesi konusunda yeterli tedbir alınmadığı yönündeki eleştirileri yanıtlarken de Eker, açık alanda yapılabilecek çok şeyin olmadığını, eğitim ve alınabilecek diğer tedbirler açısından gerekenin yapıldığını söyledi.

Hayvancılıkta hedef 'orta ve uun vadeli'

Kurbanlık ithalatı konusundaki eleştirileri de yanıtlayan Eker, ithalatın Anadolu'dan Trakya bölgesine şap hastalığı geçmesi ihtimaline karşı sadece o bölge için yapıldığını söyledi.

İthal edilen etlerin sağlık koşullarına sahip olmasını şart koştuklarını, ülkelerin garanti vermesini istediklerini, Türkiye'den giden ekiplerin bu konuyu incelediğini ve İslami usullere göre kesim yapılmasını sağladıklarını anlatan Eker, sınırda ayrıca veterinerlerin kontrol yaptıklarını kaydetti.

Türkiye'nin et açısından dışa bağımlı olmasını istemediklerini belirten Eker, "Üretimi daha iyi bir noktaya getirmeye çalışıyoruz. Orta ve uzun vadede bunun etkileri görülecektir. Bugün acil ihtiyaç var. Piyasanın ateşini söndürmek lazım. İthalatı, piyasayı regüle etmek için yapıyoruz. İthalat sonsuza kadar sürecek değil" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir