İzmir Kalkınma Ajansı’ndan 11 sanayi bölgesine altyapı desteği

İzmir Kalkınma Ajansı kentteki 9’u OSB 11 sanayi bölgesinin altyapı yatırımları için 15 milyon TL proje desteği verecek. 2 yıl içinde tamamlanacak projelerin istihdama da büyük katkı sunması bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SEDAT ALP

İZMİR - İzmir Kalkınma Ajansı’nın (İZKA) 2014 yılı destek programları olan ve başvuru süresi Eylül 2014’te sona eren ‘Sanayi Bölgelerini Geliştirme Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı’ kapsamında İzmir’de 9 OSB, 1 serbest bölge ve 1 küçük sanayi sitesinde altyapı yatırımları destekleniyor. 

İZKA’nın 2010 – 2013 Bölge Planı ile 2013 yılında gerçekleştirdiği “Özel Yatırım Alanları İhtiyaç Tespit Anketi” çalışması kapsamında elde edilen tespitler ekseninde, sanayi bölgelerinin yatırım yönünden daha cazip hale getirilebilmesi amacıyla 12 milyon TL’lik kaynak ayrılarak yürütülen ‘Sanayi Bölgelerini Geliştirme Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı’na toplamda 15 başvuru alınırken, bunlardan 11 projeye destek çıktı. OSB’ler tarafından sunulan projelerin tamamının değerlendirme neticesinde başarılı olması nedeniyle ek kaynak aktarımı yapılarak tüm projelerin desteklenmesine ve bu çerçevede başarılı projelere OSB-SB bileşeninde 14 milyon 872 bin TL’nin, Küçük Sanayi Siteleri bileşeninde ise 404 bin 790 TL’nin tahsis edilmesine karar verildi. 

Proje ile sanayi bölgelerinin yeni inşa edilecek ve kapasitesi arttırılacak arıtma tesisi, su deposu, solar çamur kurutma tesisi, oluşturulacak yeni sanayi alanları, giderilecek altyapı ihtiyaçları, fiziksel iyileşme ve gelişme sağlayacak üstyapı yatırımları ile daha cazip ve aktif yatırım almaya daha uygun merkezler haline getirilmesi hedefl eniyor. Projelerin eş finansmanları da dikkate alındığında ‘Sanayi Bölgelerini Geliştirme Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programının tamamlanması ile birlikte İzmir ekonomisine toplamda 33 milyon TL’nın kazandırılması hedefleniyor. 

Yatırım 2 yılda tamamlanacak 

OSB’ler, serbest bölgeler ve küçük sanayi siteleriyle ile hayata geçirilecek projelerde, bölgelerin mevcut durumunun iyileştirilerek altyapısının güçlendirileceğini kaydeden İzmir Valisi ve İZKA Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toprak, 2 yıl içerisinde tamamlanacak olan projelerin İzmir’de yatırım ortamını geliştireceğini ve istihdamı artıracağını söyledi. Değerlendirmeler sonucunda 11 projenin başarılı bulunduğunu ve projelerin tamamının değerlendirme neticesinde başarılı olması nedeniyle ek kaynak aktarımı yapılarak tüm projelerin desteklenmesine karar verildiğini açıklayan Vali Toprak, toplamda 15 milyon 277 bin TL’lik tahsis aktarılacağını kaydetti. Vali Toprak, “Başarılı bulunan projelerin başarılı bir biçimde hayata geçirilmesiyle birlikte İzmir’in sanayi altyapısı, yatırımcıların ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda geliştirilecek, bölgemiz sanayi alanında güçlü bir çekim merkezi haline gelecek” diye konuştu. 

İzmir’in sosyal ve ekonomik kalkınması için çalışan İZKA’nın, bugüne kadar toplam 11 mali destek programına doğrudan teklif çağrısı yoluyla 165 milyon TL’lik kaynak tahsis ettiğinin altını çizen Toprak, yürütülmekte olan 5 güdümlü proje ve uygulaması tamamlanan 2 doğrudan faaliyet desteği programı ile birlikte toplam olarak tahsis edilen kaynağın 190 milyon TL olduğunu sözlerine ekledi.

OSB'lerin hayata geçirecekleri projeler

►Pancar OSB / Atık Su Arıtma Tesisi Kurulması Projesi 
►Bağyurdu OSB / Enerji Yolu Projesi X İTOB / İçme Suyu Arıtma Tesisi ve Su Deposu Yapımı Projesi 
►Menemen Plastik İhtisas OSB / Yol İşleri Ve Enerji Dağıtım Şebekesi Hücre Donatım İşleri Projesi ►Bergama OSB / Altyapı Geliştirme Projesi 
►Tire OSB / Arıtma Tesisi Kapasitesi Artış Projesi 
►Ödemiş OSB / 1. Kısım Altyapı Projesi 
►İzmir Atatürk OSB / Enerji, Kaynak Ve Bilgi Yönetim Sistemi Projesi 
►İzmir Kemalpaşa OSB / Merkezi Atıksu Arıtma Tesisi Kapasitesinin Arttırılması Projesi 
►İZBAŞ İzmir Serbest Bölgesi / Solar Çamur Kurutma Tesisi Projesi 
►İzmir Dökümcüler Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi / Doğalgaz Altyapı İhtiyacının ►Karşılanmasıyla Döküm Sektöründe Rekabetçiliğin Arttırılması Ve Çevre Zararlarının Azaltılması Projesi

Bu konularda ilginizi çekebilir