Japonya beklenti altında büyüdü

Japon ekonomisi ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 4,9 büyüdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Japonya ekonomisinin, bu yılın ilk çeyrek büyümesi beklentilerin altında kalarak, yıllık bazda yüzde 4,9 oldu.

Japonya hükümeti, Ocak-Mart döneminde ekonominin bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,2, geçen yılın aynı dönemine oranla ise yüzde 4,9 büyüdüğünü açıkladı. Ekonominin büyümesinde güçlü ihracat ve tüketim harcamaları etkili olurken, büyümenin yüzde 5,4 olması bekleniyordu.

Aynı çeyrekte ABD yüzde 3,2 ve Euro Bölgesi yüzde 0,8 büyümüştü.

Söz konusu çeyrekte ekonominin yüzde 60'ını oluşturan tüketici harcamaları yüzde 0,3 artarken, dış talebin gayri safi yurtiçi hasılaya katkısı yüzde 0,7, iç talebin yüzde 0,6 ve konut yatırımlarının yüzde 0,3 oldu.

Uzmanlar, rakamların Japonya ekonomisinin, özellikle Asya olmak üzere ihracattaki büyümenin desteğiyle toparlandığını, Asya ekonomisi istikrarını koruduğu sürece Avrupa'ya ihracattaki düşüşün ekonomiye çok fazla zararı olmayacağını söylediler.

Norinchukin Araştırma Enstitüsünden ekonomist Takeshi Minami ise Japon ekonomisinin muhtemelen Nisan-Haziran döneminde yavaşlayacağını belirterek, ''İhracatın bu kadar fazla katkı yapmaya devam edeceğini beklemek zor'' dedi.

Maliye Bakanı Naoto Kan, finansal piyasadaki gelişmelerin ve deflasyonun düzelen ekonomi için risk oluşturmaya devam ettiğini belirtti.

Japonya'da deflasyon sorununun sürmesi, tüketiciler ve işletmelerin fiyatların gelecekte daha fazla düşeceği beklentisiyle büyük satın almaları ertelemeleri nedeniyle ekonomi için olumsuz sonuçlara yol açıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir