Japonya ile teknoloji işbirliği imzaladık

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Japonya İçişleri ve Haberleşme Bakanı Yoshitaka Shindo, bilgi ve iletişim teknolojileri konusunda işbirliği protokolü imzaladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Türkiye ile Japonya arasında bilgi ve iletişim teknolojileri konusunda işbirliği protokolü imzalandı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Japonya İçişleri ve Haberleşme Bakanı Yoshitaka Shindo ile görüştü.  

Bakan Elvan, bakanlıktaki görüşmede, Türkiye ile Japonya arasındaki dostluğun 1890'lı yıllara kadar dayandığını, o tarihte Japonya'ya giden Ertuğrul fırkateyninin batmasının ardından iki ülke halkları arasında başlayan dostluğun devam ettiğini dile getirdi. 

Japon Bakan ile çok önemli ve olumlu bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade eden Elvan, iki ülke arasında özellikle bilgi ve iletişim teknolojileri alanında nasıl işbirliği yapılabileceğine ilişkin konuları değerlendirdiklerini anlattı. Türkiye ile Japonya arasındaki ticaret hacminin istenilen düzeyde olmadığına işaret eden Elvan, şunları kaydetti: 

"İki ülke arasında 4 milyar dolar civarında bir ticaret hacmi var. Bunun  3,5 milyar dolarlık bölümünü Japonya'dan alınan ürünler oluşturuyor. Ticari alanda katedilmesi gereken önemli mesafeler bulunuyor. Son yıllarda Japon şirketlerinin Türkiye'deki yatırımlara önemli ilgisi var. Özellikle enerji, ulaştırma ve haberleşme sektöründe Japon firmaların önemli yatırımlar yaptığını görüyoruz. Japon sermayesinin Asya'da en fazla geldiği ülke de Türkiye. İki ülke arasında özellikle siber güvenlik, e-devlet ve fiber optik teknoloji yatırımları alanında ilişkilerin daha da geliştirilmesini istiyoruz." 

Japon Bakan Shindo da Türkiye ile bilgi ve iletişim teknolojileri alanında işbirliği deklarasyonu imzalamaktan onur duyduğunu söyledi. Shindo, bu anlamda yapılacak çalışmaların, yeni teknolojiler geliştirilmesine, idari maliyetlerin azaltılmasına imkan vereceğini belirtti. 

İki bakan konuşmaların ardından bilgi ve iletişim teknolojileri alanında işbirliğini öngören deklarasyonu imzaladı.  

Bu konularda ilginizi çekebilir