Japonya, yüzde 3.9 büyüdü

Japonya ekonomisi, tüketici harcamalarının artmasıyla 3. çeyrekte yüzde 3,9 büyüdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO - Japonya ekonomisi üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 3,9 büyüdü.

Hükümet, tüketici harcamalarının artması nedeniyle ekonominin 2010 yılının Temmuz-Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9 büyüdüğünü bildirdi.

Japonya'da hükümet tarafından yapılan açıklamada, üçüncü çeyrekte ekonominin bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 0,9 arttığı belirtildi. Japon ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 0,4 büyümüştü.

Japon ekonomisinin yıllık bazda ikinci çeyrek büyümesi ise yüzde 1,8'e revize edildi.

Japonya'da gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 60'ını oluşturan tüketici harcamaları üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,1, şirketlerin sermaye yatırımları yüzde 0,8 arttı.

Japon hükümetinin açıklaması, bu yıl dünyanın ikinci büyük ekonomisi unvanını Japonya'nın elinden alan Çin'in bu konumunu korumaya devam ettiğini gösterdi. Üçüncü çeyrekte Japonya'nın GSYH'si 1.372 trilyon dolar iken, Çin'in GSYH'si 1.415 trilyon dolar oldu.

Başbakan Naoto Kan hükümeti geçen ay 63 milyar dolarlık yeni teşvik paketini onaylamıştı. Hükümetin tahminlerine göre, küçük işletmelere ve yerel ekonomilere finansal desteği içeren paket GSYH'nin büyümesine yüzde 0,6 oranında katkıda bulundu.

Japonya Merkez Bankası geçen ay faiz oranını yüzde 0-0,1 aralığına çekmiş ve 61 milyar dolarlık hükümet tahvili ve diğer varlık satın almayı kararlaştırmıştı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir