Kaçak hayvanlar ihaleyle petshoplara satılamayacak
Gümrüklerden kaçak yollarla ülkeye sokulan evcil hayvanlar ihaleyle satılmaksızın HAYTAP'a teslim edilecek. Bu yolla petshop'lardaki evcil hayvan satışı trafiğinin sınırlandırılması amaçlanıyor.
Ticaret Bakanlığınca, kaçakçılıkla mücadele ve hayvan haklarının korunması kapsamında gümrüklerden kaçak yollarla ülkeye sokulan evcil hayvanların ticarete konu edilmeyecek şekilde tasfiye edilmeleri ve hayvan refahının sağlanması amacıyla bir protokole imza atıldı.
Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) ile imzalanan protokolle, söz konusu hayvanlar ihale yoluyla satılmaksızın HAYTAP temsilcilerine teslim edilecek. Protokol kapsamında, el konulan evcil hayvanların teslim alınmaları, muhafazaları ve bakımları Bakanlık denetiminde HAYTAP sorumluluğunda yürütülecek.
Evcil hayvanlar, HAYTAP'a özel yolla tasfiye edilecek. HAYTAP'ın, bu hayvanları bedel veya hizmet karşılığında olmaksızın sahiplendirerek yapılan işlemlerin sonuçlarını Bakanlığa bildirmesi gerekecek.
İhalelere petshop sahipleri katılıyordu
HAYTAP Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat, kaçak yollarla ülkeye sokulmak istenen evcil hayvanların ihaleyle satıldığını, bu süreçte de şartlar uygun olmadığı için bakımsız kaldıklarını söyledi.
Söz konusu ihalelere katılanların petshop sahipleri olduğuna dikkati çeken Şenpolat, son yıllarda HAYTAP olarak ihaleleri takip ettiklerini ve en yüksek ücreti vererek hayvanları satın aldıklarını anlattı.
Şenpolat, bağışlarla ayakta kalan bir sivil toplum kuruluşu olarak bu ihalelere katılmanın zorluklarına değinerek, şunları kaydetti:
"Petshop'larda evcil hayvan satışı trafiğinin sınırlandırılması için çok önemli bir adım atıldı. Petshop sahiplerine ihale yoluyla hayvan alımı yolu kapatıldı. Gümrük müdürleri kaçak hayvanlar yakalandığında, bize ulaşacak. Biz de bu hayvanları teslim alacağız. Veteriner masrafları da bakanlık tarafından karşılanacak. Daha sonra hayvanları uygun gördüğümüz kişilere ücretsiz şekilde sahiplendireceğiz.
Amacımız, bu hayvanların hiçbir ticari işleme maruz kalmaması, rant konusu yapılamaması. Onların mal değil, hissedebilen canlılar olduğunun kabul edilmesi. Ülkemizdeki bakım evlerinde aşırı popülasyon söz konusu. Bu hayvanların gelişi durdurulursa, Türkiye'deki sokak hayvanlarının, terk edilen hayvanların sorunları da kademeli olarak azalacaktır"