Kademeli intibak formülü

Çelik, 2.5 milyon emekliyi ilgilendiren "intibak" konusunda teknik çalışmaların tamamlanma aşamasına geldiğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2.5 milyon emekliyi ilgilendiren "intibak" konusunda teknik çalışmaların tamamlanma aşamasına geldiğini ifade ederek, "2000 yılından önce emekli olan 2.5 milyon vatandaşımızla ilgili farklı aylık bağlama sistemlerinden kaynaklanan sorunun boyutlarını oturup ilgili bakanlıklarla da müzakere edip kademeli bir şekilde bunların nasıl bir şekil alacağını süreç içinde arkadaşlarla paylaşacağız. Yani biz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak bu konudaki teknik çalışmamızı tamamlama noktasındayız" dedi.

Üçlü Danışma Kurulu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik başkanlığında toplandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda gerçekleştirilen toplantıya Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, TİSK Genel Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, bakanlık bürokratları ve sendika uzmanları katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Çelik, bir önceki görüşmelerde işçi konfederasyonlarıyla 2821 sayılı Sendikalar Kanunu'nda 33 maddede mutabakata varıldığını hatırlattı. Bu kapsamda, 22 Eylül'de yapılan Üçlü Danışma Kurulunda, sosyal taraflarla 2821 sayılı Sendikalar Kanunu ile ilgili yaptıkları çalışmada mutabakat sağlandığını ve taslağın tamamlandığını anlatan Çelik, bugünkü toplantıda da 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Kanunu tasarısı üzerinde teknik komitenin yaptığı çalışmanın değerlendirileceğini belirtti.

Memurlarla 2 madde de anlaşmaya varılamadı

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelik, memurlara toplu sözleşme uygulanmasına yönelik bir soru üzerine, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu’na son şeklini vermek üzere yarın konfederasyon başkanları ile bir araya geleceklerini söyledi. Bakan Çelik, konfederasyonlarla görüşülen 27 maddenin 25’i üzerinde mutabakat olduğunu, ama 2 madde üzerinde yarın tekrar değerlendirme yapacaklarını ifade etti.

Çelik, "Ama ne olursa olsun, hangi şekilde olursa olsun, tabii Bakanlar Kurulu süreci var, komisyon süreci var, genel kurul süreçleri var TBMM'de, hızlı bir şekilde 4688 sayılı yasada yapılacak değişikliğin TBMM'ye gelmesini, yasalaşmasını sağlamamız gerekiyor ki en geç kasım ayında toplu görüşme yaptığımız kamu görevlileri ile toplu sözleşme yapabilelim. Bu anlamda bizim hazırlıklarımız tamam. Büyük ihtimalle de yarın bu işi tamamlamış olacağız" dedi.

İntibak konusundaki teknik çalışma tamamlanma noktasında

Bakan Çelik, emeklilerin intibak sorununun hatırlatılması üzerine ise yaklaşık 5 milyon 400 bin civarındaki eski SSK emeklisi denilebilecek emeklilerden 2.5 milyonunun 2000 yılından önce emekli olan vatandaşlar olduğunu söyledi.

Çelik, "2000 yılından önce emekli olan 2.5 milyon vatandaşımızla ilgili farklı aylık bağlama sistemlerinden kaynaklanan sorunun boyutlarını oturup ilgili bakanlıklarla da müzakere edip kademeli bir şekilde bunların nasıl bir şekil alacağını süreç içinde arkadaşlarla paylaşacağız. Yani biz çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak bu konudaki teknik çalışmamızı tamamlama noktasındayız. Daha sonra bunun mali boyutu ve ne olup olmayacağı konusu da diğer bakanlarımızla bir araya gelerek şekil alacak bir konudur" dedi.

Çelik, intibak ile ilgili bir başka soru üzerine ise şu yanıtı verdi:

"Buradan çok, yani olmadık hayallere de kimse kapılmasın. Tabloyu bir görmemiz gerekir derken, onu söylüyorum. 1981 yılında 3 bin 600 gün çalışarak emekli olmuş bir vatandaşımız var. Bunun aldığı bir ücret var. 1999 yılında da 3 bin 600 günle emekli olmuş bir vatandaşımız var. Bizim konumuz ne, buradaki farklılık nedir? Farklı aylık bağlamadan doğan farklılıkları bu çerçevede mukayese edeceğiz. Yoksa 1981'de 3 bin 600 gün çalışarak emekli olmuş bir vatandaşımız ile 1998'de de 9 bin gün çalışarak emekli olmuş vatandaşın mukayesesi değil tabii ki. Kendi sistemleri içerisinde aynı gün, aynı ücret, aynı şartlarda çalışmasına rağmen süreç içinde ne gibi farklılıklar oluşmuş, bunu ortaya net bir şekilde çıkarmamız gerekiyor. Takdir edersiniz ki rakamlara girdiğiniz zaman çok ciddi farklılıklar arz ediyor bunlar. Bu teknik çalışma bizim açımızdan tamamlanmak üzere. Bunun uygulaması ve hükümet programında olduğu gibi kademelendirilerek uygulanacağı şeklindeki kademeli uygulama konusu, diğer bakan arkadaşlarımızla bir araya gelerek değerlendireceğimiz bir konudur. Öncelikle biz kendimize düşen, bize düşen sorumluluğu bu konuyla ilgili tamamlayacağımızı kamuoyuyla paylaşmıştık. İşte bu ayın sonuna doğru bu iş bizim açımızdan tamamlanmış oluyor. Bundan sonra da diğer bakan arkadaşlarımızla mali boyutunu, ne olup olmadığını net bir şekilde kamuoyu ile paylaşınca görmüş olacaksınız."

Kıdem tazminatı Üçlü Danışmanın gündeminde yok

Bugünkü yapılacak Üçlü Danışma Kurulu toplantısında kıdem tazminatını değerlendirmeyeceklerini bildiren Çelik, "Önümüzdeki bu yasal düzenlemelerden sonra yeni takvimler oluşacak. O takvimler çerçevesinde gündeme alacağımız zaman bunu duyururuz, ilan ederiz. O zaman da sosyal tarafların görüşü olmadan, onların görüşü alınmadan bizim bu hassas konularda bir açıklama yapmayı prensip olarak uygun bulmadığımızı ifade ettim" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir