”Kaliteli eğitim temel bir hak”

Eğitim Reformu Girişimi tarafından hazırlanan "Eğitimde Eşitlik: Politika Analizi ve Öneriler" raporu kamuoyuna açıklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi koordinatörlüğünde yürütülen Eğitim Reformu Girişimi (ERG) tarafından hazırlanan "Eğitimde Eşitlik: Politika Analizi ve Öneriler" raporu kamuoyuna açıklandı.

Sabancı Üniversitesi Karaköy İletişim Merkezi'nde düzenlenen toplantıda konuşan ERG Direktörü Prof. Dr. Üstün Ergüder, kaliteli eğitimin temel bir insan hakkı olduğunu ve bireylerin diğer hak ve özgürlüklerini en üst düzeyde kullanmalarını sağladığını ifade etti.

Kaliteli bir eğitimin, demokratik bir toplum yolunda vazgeçilmez bir öğe olduğunu vurgulayan Ergüder, eğitimin bir hak olarak istisnasız herkese sağlanmasının, demokratik toplumu konsolide etmek ve pekiştirmek için elzem olduğunu söyledi.

Eğitimin, toplumsal eşitsizliklerin giderilmesi için en uygun araç olduğunu vurgulayan Ergüder, "Toplumsal eşitsizlikler en sağlıklı biçimde, eğitim yoluyla bireylerin kapasitelerini geliştirerek ve sosyal dışlanma risklerini azaltarak giderilebilir" dedi.

Rapor hakkında bilgi veren ERG Koordinatör Yardımcısı Batuhan Aydagül de raporun, Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2003 Hanehalkı Bütçe Anketi ve OECD ülkelerinde 15 yaşını sürdürmekte olan öğrencilere uygulanan Uluslararası Öğrenci Başarılarını Değerlendirme Programı'nın (PISA) 2006 verilerinden yararlanılarak hazırlandığını bildirdi.

ERD Koordinatör Yardımcısı Aydagül, ilköğretimin, temel beceri ve yetkinlikleri de kazandıramadığını ifade ederek, 15 yaşındaki gençlerin yüzde 32'sinin okuduğunu anlayamadığını, yüzde 52'sinin basit matematiksel problemleri çözemediğini söyledi.

Ortaöğretimin toplumun önemli bir kesimi için hayal olduğunu ifade eden Aydagül, yoksulluğun kız çocuklarının eğitime katılmasını engellediğini savundu.

Sınıf atlama fırsatı

Genel liseye ve meslek lisesine giden çocukların çoğunlukla "sınıf atlama" fırsatına sahip olamadığını ifade eden Aydagül, ortaöğretimin çocuğun ileride ne kadar para kazanacağını da belirlediğini anlattı.

Ortaöğretimden sonra üniversiteye devam edilip edilmeyeceğinin de okul türüyle alakalı olduğunu vurgulayan Aydagül, 2007 ÖSYS sonuçlarına göre, son sınıfta okuyan Anadolu lisesi öğrencilerinin yüzde 43'ünün bir lisans programına yerleştirilirken, bu oranın genel liselerde yüzde 2,5'a, meslek liselerinde yüzde 1,7'ye düştüğünü bildirdi.

Raporun sonuç bölümünde daha gelişmiş bölgelerde yaşayan ve sosyoekonomik durumu daha iyi ailelerin çocukları daha üst eğitim kademelerine erişebilirken, ebeveynleri daha az eğitimli, gelirleri daha düşük ve kırsal kesimde yaşayan çocukların risk altında olduğu belirtildi.