Kalkınma ajansı Kayseri'de kurulmalı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İsmail RUHLUKÜRKÇÜ / MÜSİAD Kayseri Şube Başkanı

Yerel kaynakların etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek, bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgeler arası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak amacı ile Devlet Planlama Teşkilatı koordinasyonunda belirlenen bölgelerde bölgesel kalkınma ajansı kurulabiliyor.

Kalkınma ajanslarının, bölgesel stratejilerin belirlenmesinde ve sorunların çözümünde en önemli mekanizmalardan biri olacağı su götürmez bir gerçek. Uygun projeler üretilirken, bu projelere hibe şeklinde finansman sağlayacak bir mekanizmayı da içinde barındırıyor. Kalkınma ajansları, bölgeye yerli ve yabancı sermayenin çekilmesi ve bunun sürekliliğinin sağlanması konusunda etkin olacaktır. Ayrıca yatırım destek ofisleri aracılığıyla yatırımcıları bilgilendirip yönlendirecek, izin ve ruhsat işlemlerinin tek elden takip edilmesine ve en kısa zamanda sonuçlandırılmasına olanak sağlayacak bir fonksiyon görecektir. Kalkınma ajanslarının diğer önemli işlevleri arasında; girişimciliğin desteklenmesi, kırsal kalkınma faaliyetlerine destek vermek, proje üretme geliştirme kapasitesini artırmak, bölge hakkında araştırmalar yapmak, AB fonlarının daha etkin kullanılması için koordinasyon yapmak da yer alıyor.

Kalkınma ajansları kamuoyunda çok tanınmayan bir oluşum. Master planına göre TR 72 diye adlandırılan bölgede bulunan Kayseri, Sivas, Yozgat illerimizi kapsayan alanda kurulacak ajansın, yüksek potansiyele sahip olan Kayseri merkezli olmasının gerekliliğini önemsiyoruz. Kayseri'nin bu ajansla birlikte çok ciddi açılımlar yapacağına ve gelecekte çok farklı bir konumda olacağına inanıyoruz. Kalkınma ajansı, kamu, özel sektör, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle şehrimize yüksek katma değer sağlayacaktır. Ülkelerin ve bölgelerin gelişmesinde çok önemli rol üstlenen kalkınma ajansının önemini iyi değerlendirmeli ve bu büyük projeyi birlikte üretmeliyiz.

Bizler MÜSİAD'ın kuruluşundaki fikri kaygılarına, bu amaçla yüklendiği misyona ve 20 yıldır sergilediği vizyonun sürdürebilirliğine hizmet için buradayız. Yönetim kurulumuz ve muhterem MÜSİAD üyeleri bu bilincin farkında. Genel merkezimizin şimdiye kadar uyguladığı, 'özeleştiri yapar gibi eleştiri, sorunlar hakkında politika ve öneri geliştirme' sürecini bizler yerel boyutta sürdüreceğiz. Önümüzdeki çalışma döneminde yeni hedef ve projelerle hizmet çıtasını daha yükseğe çekmek istiyoruz. Üyeler arası ticaret, işbirliği ve ortaklık kültürünü yaygınlaştıracak çalışmalar yapmayı amaçlıyoruz. İşletmelerin birbirleriyle iş yapma imkan ve fırsatlarını geliştirmek arzusundayız.