Kapasite kullanım oranı düştü

İmalat sanayi kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre ise 0,8 azalarak yüzde 74,7 seviyesinde gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre 0,1 puan artarak, bir önceki aya göre ise 0,8 azalarak yüzde 74,7 seviyesinde gerçekleşti.
Merkez Bankası tarafından düzenlenen ve ocak ayında imalat sanayiinde faaliyet gösteren 2 bin 624 işyerinin katılımıyla gerçekleştirilen imalat sanayinde kapasite kullanım oranı sonuçları açıklandı.
Buna göre, geçen yıl ocak ayında yüzde 74,6 olan kapasite kullanım oranı, 2012 yılı ocak ayında yüzde 74,7 olarak belirlendi. Kapasite kullanım oranı, 2011 yılı aralık ayında ise yüzde 75,5 düzeyindeydi.
İmalat sanayi kapasite kullanım oranlarında, ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre, gıda ve içeceklerde, yatırım mallarında, dayanıksız tüketim mallarında ve tüketim mallarında artış gözlenirken, dayanıklı tüketim mallarında ve ara mallarında düşüş gözlendi.
Merkez Bankası tarafından 2012 ocak ayına ilişkin yayımlanan ''İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı'' verilerine göre, geçen yılın ocak ayına kıyasla yatırım mallarında kapasite kullanımı 1,4 puanlık artışla yüzde 73,3, gıda ve içeceklerde 2 puan artışla yüzde 71, tüketim mallarında 0,2 puan artışla yüzde 72,7, dayanıksız tüketim mallarında da 0,5 puan artışla yüzde 72,8 oldu. Kapasite kullanımı, dayanıklı tüketim mallarında 1,1 puan azalışla yüzde 72,2, ara malları imalatında da 0,6 puan azalışla yüzde 76,9'ye geriledi.
İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı da bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 76,9 seviyesinde gerçekleşti.
Sektörlere göre kapasite kullanım oranları
İkili sektörlere göre, en yüksek kapasite kullanım oranı, yüzde 82,5 ile kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bunu, yüzde 79,8 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı, yüzde 78,8 ile ana metal sanayi izledi.
Kapasite kullanım oranı en düşük alanlarında başında ise yüzde 59,8 ile tütün ürünleri imalatı sınıfı geldi. Kapasite kullanım oranı diğer imalatlarda yüzde 60,8, içeceklerin imalatında yüzde 62,8 olarak hesaplandı.
Bu konularda ilginizi çekebilir