Karabük Üniversitesi'nden iki önemli proje
KARABÜK'TEN / Hakkı BİLGÜCÜ
Karabük Üniversitesi kurulalı iki yıl oluyor. Çok genç bir üniversite olmasına rağmen Türk eğitimine önemli hizmetler vermeye başladı. Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, iki önemli projenin onaylandığını belirterek, 'Bu projelerimizi hayata geçirdiğimiz zaman, ülkemizin en saygın, tercih edilen üniversiteleri arasında yer alacağız' diyor.
Karabük Üniversitesi dört fakülte ve üç meslek yüksek okulu ile hizmet veriyor. Bu yıl İktisadi ve İlimler Fakültesi'nin de temeli atılacak. Karabük Demir-Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) ile Karabük Üniversitesi arasında bir protokol imzalandı. Bu protokole göre KARDEMİR, üniversiteye iki yılda bir fakülte binası yaparak on yılda beş fakülte binası kazandıracak. Üniversite, fakülte ve öğrenci sayısını hızla artırırken, projeleri ile de eğitim camiasında dikkat çekmeye başladı. Üniversitenin iki yıldır üzerinde çalıştığı 'Demir-Çelik Sektörüne Yönelik Araştırma-Geliştirme Projesi', Devlet Planlama Teşkilatı tarafından onay gördü ve 2009 bütçesinden 100 bin TL ödenek ayrıldı.
25 milyon TL'ye tamamlanabilecek bu proje demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren şirketlere hizmet üretecektir. Şirketlerin AR-GE projelerinin maliyetleri çok yüksek. Demir-çelik sektöründe AR-GE ünitelerini kuramayan şirketlerinin gelişmiş ülkelerdeki rakipleri ile rekabet etme güçleri de zayıf. Karabük Üniversitesi'nin bu projesi sanayi-eğitim işbirliği acısından örnek bir projedir.
Diğer önemli bir projesi ise, Türkiye genelindeki tüm üniversitelerin öğretim üyelerine master ve doktora eğitimini uzaktan erişim sistemi ile vermektir. Uzaktan erişim sistemi ile üniversite öğretim üyelerine verilecek bu iddialı ilk projeyi YÖK kabul etti. Projenin yazılım sistemi ve eğitim odaları için de çalışmalar başlatıldı.
Karabük Üniversitesi iki yıl içerisinde böylesine önemli projeleri hayata geçirmeye çalışırken, rektörlük Sağlık Bakanlığı ile bir sorun yaşıyor. Sağlık Bakanlığı TOKİ ile üniversite kampusu sınırları içerisinde 300 yataklı bir devlet hastanesi yaptırmak için protokol imzaladı. Hastanenin kampus sınırları içerisine alınmasının çok yanlış bir karar olduğunu savunan Rektör Burhanettin Uysal, sorunun çözümlenmesi için milletvekillerinden ve Karabük'te ki sivil demokratik kuruluşlardan destek istiyor. Uysal, "Hastane, üniversitemizin ihtiyaç duyduğu alana kurulursa, ek binalarımız ve yeni fakülte binaları için genişleme imkânı kalmayacak. 200 dönüm bir alan içerisinde sıkışıp kalacağız. Bu, hayallerimizin yıkılması demek" diyor.
Karabük Üniversitesi'nin gelişmesi için destek olunması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı ve TOKİ'nin işbirliği ile yapılacak hastane binasının yeri konusunda yeniden bir değerlendirme yapılması, yararlı olur düşüncesindeyim.