Karasu’nun iç turizmde rekabet üstünlüğü var

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAKARYA'dan / Hasan COŞKUN

sakarya@dunya.com

Karasu, Sakarya'nın Karedeniz sahilinde bulunan 25 bin nüfuslu bir ilçesi .Zengin coğrafyası, kıyıları, kıyıların hemen ardındaki dağları, tarihi, kültürü, folkloru, mutfağı ile özellikle iç turizmde rekabet üstünlüğü olan Karasu, 20 kilometre uzunluğunda geniş bir kumsala sahip. Köylerle birlikte nüfusu 50 binden fazla ancak turizm sezonu nedeniyle yaz aylarında bu nüfus 200 bine ulaşıyor. Yaz sezonunun kısa olması nedeniyle gelişmiş bir deniz turizmi yok. Ama sahilindeki kumsalın birçok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor. Özellikle romatizmal rahatsızlıklara iyi gelen ince taneli kumu ve temiz suyu ile doğal bir plaja sahip olan Karasu'ya bu özellikleri nedeniyle tedavi olmak için çevre illerden gelen orta yaş grubu insanlar var. Bu insanlar sayesinde Karasu, turizmde gelişimini sürdürme şansını da yakalıyor.

İstanbul'a 2 saatlik bir mesafede bulunan Karasu ilçesinde 2009 yılında 2 bin dolayında konut satışı gerçekleştirildi. Karasu'dan konut alanlar arasında ilk sırayı İstanbul, Sakarya ve Kocaeli'den gelenler oluşturuyor. Yakın bir gelecekte hızlı bir nüfus artışının yaşanması beklenen  ilçede önemli altyapı sorunları da bulunduğu bir gerçek. Turizm sezonunda 200 binden fazla nüfusa ulaşan ilçede mevcut altyapı ihtiyaçlara cevap verebilecek durumda değil.

Karasu, sanayi alanındaki yatırımları ile de gündemde olan bir ilçe. İnşaatı tamamlanmak üzere olan liman hizmete girdiğinde, bu alanda önemli bir istihdam alanı açılacak ve bu yatırım bölgeye önemli bir katma değer sağlayacak. Ayrıca gemi üretimine de başlanan Karasu'da ilk gemi önümüzdeki günlerde tamamlanarak denize indirilecek. Henüz proje aşamasında olan demiryolu hattının Karasu ilçesine kadar yapılması ve oradan da Karadeniz sahili boyunca Akçakoca'ya kadar ulaştırılması ile Karasu'nun ulaşımda önemli bir ayağı da tamamlanmış olacak. 

İlçe'de organize sanayi bölgesinin kurulması ile ilgili çalışmalar da devam ediyor ve özellikle İstanbul'dan yoğun bir talep var. Karasu her yönüyle gelişmeye açık bir ilçe. Yakın bir gelecekte İstanbul'dan gelecek önemli yatırımlara ev sahipliği yapacak. Yani Karasu ilçesinin gelişmesinde ve geleceğinin şekillenmesinde İstanbul'un önemli rolü olacak. Sanayide ve turizmde henüz gelişmiş değil ancak gelişmemiş olmasının verdiği önemli bir avantaja da sahip bulunuyor. Bu nedenle Karasu ilçesine başta altyapı olmak üzere yapılacak olan her yatırımın şimdi daha planlı ve sürdürülebilir olması gerekiyor. Bu konuda Karasu şanslı bir ilçe. Henüz gelişmemiş olmasının getirdiği avantajı çok iyi kullanarak planlı ve sürdürülebilir gelişmeyi sağlayabilir. Aksi halde hızlı bir gelişme sürecinin henüz başında olan ilçeye yapılacak her yanlış yatırım ilçenin gelecekteki sorunlarını daha da artıracaktır.

Bu konularda ilginizi çekebilir