Kayda Değer Projesi ve Ahşap Oyuncak Atölyesi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR'dan / Mahir SOLMAZ

Diyarbakır'da çok hoşuma giden bir proje başlarken, çok önemsediğim bir proje de sona erdi. Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) tarafından yürütülen "Kayda Değer Projesi" başlarken, Diyarbakır Kültür ve Sanat Vakfı tarafından yürütülen Ahşap Oyuncak Atölyesi Projesi sona erdi.

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile Bağlar Halk Eğitim Merkezi ortaklığında bir hibe program yürütülecek: "Kayda Değer Projesi". Proje, kayıtlı istihdamın teşvik edilmesini amaçlayan ve Sosyal  Güvenlik Kurumu tarafından yürütülen Yenilikçi Yöntemlerle Kayıtlı İstihdamın Teşvik Edilmesi Hibe programı kapsamında uygulanıyor. Projenin finansmanının yüzde 90'ını Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti, kalan yüzde10'unu ise proje lideri DESOB sağlıyor. Proje ile DESOB'a üye olan ve tüm çalışanlarını kayıtlı istihdam ettiğini kanıtlayan 485 işletmenin çeşitli teşvik yöntemleriyle büyümesinin desteklenmesi, halkın çeşitli kesimlerinden toplam 14 bin kişilik bir grubun sosyal güvenlik bilincinin güçlendirilmesi hedefleniyor.

"Kayda Değer Projesi" kapsamında kayıtlı istihdamı kanıtlayan işletmelerin Diyarbakır ve bölgedeki diğer işletmelere göre avantajlı olmasını ve rekabet güçlerini artırmalarını sağlamak amacıyla, işletmelerden toplam 108 işveren veya çalışan Bağlar Halk Eğitim Merkezi eğitmenlerinden farklı seviyelerde İngilizce eğitimi alacak. 200 işletme "Kayda Değer Rehber"de yer alacak ve ülke çapında dağıtılacak bu rehber aracılığı ile yeni müşterilerine ulaşabilecek. 50 işletme için profesyonel tasarımcılar tarafından 50 web sitesi hazırlanacak. 100 işletme için yine profesyonel tasarımcılar tarafından 100 logo tasarlanacak. 60 işletmenin temsilcisi başka şehirlerde sektörlerinde başarılı işletmeleri ziyaret ederek, bu işletmelerin başarı hikayelerini dinleyecek ve yetkilileri ile görüş alış verişi yapabilecek. 75 işletmenin temsilcisi başka illerdeki başarılı işletmelerin yöneticilerinin konuk olduğu ve Diyarbakır'da düzenlenecek sohbet toplantılarına katılacak ve merak ettiklerini öğrenebilecek. DESOB bünyesinde kurulacak  Kayda Değer İhbar Hattı ile il genelinde kayıt dışı istihdam ihbarları alınılarak, düzenli olarak Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirilecek. Dünyada ilk olan bu projeyi hazırlayan ve emek veren herkese teşekkür ediyorum. Çok iyi başarı yakalayacağı konusunda hiç şüphem yok.

Biten projemiz ise Diyarbakır Kültür ve Sanat Vakfı (DKSV) tarafından yürütülen Ahşap Oyuncak Atölyesi Projesi. 512 çocuk bu projeden faydalanmış. Suriçi semtinde yaşayan çocuklara yönelik olarak hazırlanan bu proje, gerçekten birçok çocuğumuzun hayata daha başka ve daha pozitif bakmasına yardımcı oldu. DKSV yöneticilerine ve projeye büyük emek veren Fidel Balta'ya teşekkür ediyorum, yeni projelerle Diyarbakır'a daha fazla katkı sunacakları inancımı belirtmek istiyorum.

Bu konularda ilginizi çekebilir