Kayseri bir gol daha yemesin!

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ'DEN / Mahmut SABAH

Hükümetin iller bazında uygulamaya hazırlandığı, ekonomik destek paketinde Kayseri, 2'nci bölge iller arasına dahil edilmiş. Söylenenlere bakılırsa, pakette altı kalem destek faslı var. Bunlardan üçünde Kayseri yok. İkisinde tüm illere aynı destek sağlanıyor.

Kayseri, ticaretin yanı sıra, sinai üretime umut bağlamış bir il. Turizm sektöründe, tarımsal üretimde, umduğunu bulamayan girişimci, gücü oranında ya ticarete yöneliyor; ya da üretim ağırlıklı sanayi işletmeleri kurarak hem ekonomiye katkı sağlıyor, hem de atıl işgücüne yeni istihdam kapıları açmaya çalışıyor. Ancak ne var ki; girişimci, belirsizlik dönemlerinde bile riski göze alıp,"marka" üretme ya da "imaj" yenileme çabası içine girmesine karşın, hiçbir kamu desteğinden faydalanamıyor.

Sanayici, teşvik politikalarından yakınıyor. Uygulamaların adil olmadığına, dolayısıyla haksız rekabete prim verildiğine inanıyor. Çoğu girişimci, değişik yöreler için geçerli olan yatırım ve teşviklerden yeterince yararlanamamaktan şikayetçi. Bugüne kadar uygulanan teşviklerin, hem kaynak israfına yol açtığını, hem de gerçek sanayiciyi yatırımdan soğuttuğunu söyleyenler var.

Örneğin; Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, uygulanan sistemin Türkiye gerçekleriyle örtüşmediği görüşünde. Boydak, kırsal kalkınmada tarım ve hayvancılığın önemi üzerinde duruyor ve bakınız ne diyor: "Kayseri, merkez olarak gelişmiş olabilir. Ancak ilçelerimizin desteğe ihtiyacı var. Zira bazı ilçelerimiz doğudakilerden farksız. Teşvikler, gelişme potansiyeli yüksek olan yörelere yönlendirilmeli. Böylece, hem kaynaklar verimli kullanılmış, hem de daha dengeli ve yaygın bir kalkınma sağlanmış olur. Kayseri olarak teşvik konusunda yine endişelerimiz var. Yeni teşvik uygulamasında, birkaç sektörü desteklemenin haksız rekabete yol açacağına inanıyoruz. Kısacası; Kayseri olarak bir gol daha yemek istemiyoruz."

Boydak, doğruyu söylüyor. Kırsal çok ihmal edildi. Kalkınması gerek. O nedenle Kayseri, kalesine "bir gol daha" atılsın istemiyor. Bünyan, Pınarbaşı, Sarız, Sarıoğlan ilçelerin tümünün kalkınmaya ihtiyacı var. Ancak; devlet katından destek beklerken, KAYSO'nun da, üzerine düşeni yapması;  örneğin, girişimciyi kırsalda yatırıma özendirecek "İlçeleri Kalkındırma" amaçlı projesini oda harekete geçirmesi gerekiyor. Tabii, ekonomik kriz ortamının elverdiği ölçüde…