Kayserili inşaatçılar acil çözüm bekliyor
Bekir ADIYAMAN / Kayseri İnşaat Müteahhitleri Derneği (KAYİMDER) Başkanı
İnşaat sektörü ekonominin lokomotifi. İstihdam, yerli hammaddeye dayalı üretim ve milli gelire sağladığı katma değer bakımından önemli bir yere sahip olan sektördeki canlılık ve hareketlilikten 100'e yakın ana sektör ile 300 civarında diğer sektör de olumlu etkileniyor. İnşaat sektöründe duraklama veya yavaşlama ise ekonomide durgunluğa ve krize sebep olmakta.
2008 ortasındaki dalgalanma, sonra demir fiyatlarındaki beklenmeyen artış, yurt genelinde olduğu gibi Kayseri'de de sektörü durma noktasına getirdi ve büyüme hızı düşerek yüzde 9'lara geriledi. İlgililer, yetkililer feryatlarımızı önemsemedi. Fiyat farkı kararını bile 2009'da uyguladılar ve sektör çöktü. Kârlar düştü. Sektörün aktörleri az ve istikrarlı kazanca razı oldu. Frene basarak geleceğini belirlemeye çalıştı.
Bize göre yurt genelinde olduğu gibi Kayseri'de de inşaat sektörü en sıkıntılı dönemlerinden birini yaşıyor. Sektörün rahatlatılması gerek. Bunun için de İhale Yasası'ndaki en uygun teklifin ucuz teklif olmadığı kabul edilerek önlem alınmalı. Şartname uygulama projesi, mahal listesi çok dikkatli hazırlanmalı. Hizmet verilmeden alınan kanal,otopark ve diğer katılım payları iskanda alınmalı. İnşaat ruhsatı ve iskan ruhsatı aşamalarında alınan harçlar ölçülü ve adil olmalı. Bir arazinin iskan edilir hale gelmesi için 145-180 imzaya kadar varan uygulama basitleştirilmeli. İmar yönetmeliğinden kaynaklanan gereksiz uygulamalar kaldırılmalı.
Başı bozuk müteahhitlik uygulaması Kayseri'de baş ağrıtıyor. Hiçbir kritere bağlı olmadan bu mesleğe girilmemeli. Başıbozukluğu önleyici tedbirler alınmalı. Kalifiye eleman sıkıntısı giderilmeli. Yardımcı elemanlar, sektöre yeni giren yükleniciler eğitilmeli. Yapılanma ve yerleşimde planlama hataları yapılıyor. Zeminler iyi kontrol edilmiyor. Proje ve yapım aşamasında teknik koordinasyon iyi yapılamıyor. Kısacası yapı denetimi uygulamaları sağlıklı işlemiyor. Bu sıkıntılar giderilmeli.
Yapı kooperatifleri kontrolsüz bir şekilde kuruluyor ve halkı yanıltıcı reklamlarla yönlendirilerek haksız rekabet ortamının doğmasına sebep oluyor bu durum da önlenmeli.Yeni yerleşim alanlarında yapı stokları iyileştirilmeli ve kentsel dönüşüm yasası kolaylaştırıcı şekilde uygulanmalı. Asıl görevi kredi vererek dar gelirli aileleri konut sahibi yapmak olan TOKİ bugün arsa ofisinin yetkililerini de üzerine alarak küçük, orta boy inşaat yapımcılarını ortadan kaldırmaya yönelik pozisyona gelmiştir. Devletin özelleştirmeye önem verdiği bir dönemde inşaat sektörü devleştirilmiştir. TOKİ'nin asli görevi arsa üretip kredi vererek konut sektöründeki müteahhitleri ve kooperatiflerini rahatlatmak olmalıdır.
Açıklamaya çalıştığımız noktalar inşaat sektörünün Kayseri'den gözlemleyebildiğimiz ana sorunları.
Bunlara ekleme yapmak mümkün. Acil çözümlerle sektörün sağlıklı bir yapıya kavuşturulmasını umut ediyor ve bekliyoruz.