Kemal Türkler davası Meclis gündeminde

Anadol, zamanaşımıyla sonuçlanan dava için Meclis araştırması açılması için önerge verdiklerini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, zamanaşımıyla sonuçlanan Kemal Türkler cinayetiyle ilgili Meclis Araştırması açılmasını istediklerini bildirerek, "Kemal Türkler cinayetinin faillerini koruyan gizli el devlettir, devlet organlarıdır" dedi.

Anadol, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, "fotoblok" eşliğinde "devlet marifetiyle zaman aşımına uğratılan bir siyasi cinayetin anatomisini" anlattı.

Türkler'in 1980'de evinden çıkarken kızının ve eşinin gözleri önünde öldürüldüğünü hatırlatan Anadol, aradan geçen 30 yılda "gerçek failler bilinmesine karşın, faillerin adalet önüne çıkarılmadığını, gizli ellerce korunduğunu" görüşünü dile getirdi. Bu "gizli elin, devlet ve devletin organları olduğu" iddiasında bulunan Anadol, "Nerede bir faili meçhul cinayet varsa, onun gerçek faili devlet olduğu gibi bu davada da failler, devletin organları tarafından korunmuştur" diye konuştu.

"Cinayet faillerinden olduğu" iddia edilen Ünal Osmanağaoğlu'nun önce yurtdışına kaçıldığını, daha sonra, "1999 yılına kadar Türkiye'de korunup kollandığını" öne süren Anadol, "Hatta devletin sahibi olduğu arazi içinde çalıştığı söylenmektedir. Bu süreçte Türkler cinayetinin gerçek faili, mülkiyeti devlete ait bir milli parkta işletmecilik yapabilmiş ve başka bir suç işleyince tesadüfen ortaya çıkmıştır" dedi.

Anadol, Türkler cinayetinin yargı sürecinde yaşananların, "davanın bilinçli bir çaba ile yasadışı bir şekilde zaman aşımına uğratıldığını ortaya koyduğunu" iddia ederek, Türkler ailesinin girişimiyle 1996 yılında yeniden bir dava açıldığını anlattı.

Dava dosyasının Ankara'dan İstanbul'a tam 6 yılda gittiğini belirten Anadol, "Bu süreçte, kimler hangi gerekçelerle bu dosyayı 6 yıl sumen altına itmiştir? Bu kişiler hakkında herhangi bir cezai işlem başlatılmış mıdır?" sorularını yöneltti.

"Bu soruların muhatabının siyasi iktidar olduğu" görüşünü savunan Anadol, "davanın 2003 yılından sonraki seyrinin de düşündürücü olduğunu" savundu.

Anadol, konuyla ilgili Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önergeyi TBMM Başkanlığına sunduklarını bildirdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir