Kerry: Konuşacak çok şeyimiz var

Bugün Ankara’ya gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geldi. Görüşmeler öncesinde kısa bir açıklama yapan Kerry, “Konuşacak çok şeyimiz var” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, çalışma ziyareti kapsamında özel uçakla Ankara'ya geldi.  Kerry'yi Esenboğa Havalimanı'nda, Vali Yardımcısı Hayrettin Balcıoğlu, Dışişleri Bakanlığı ve ABD Büyükelçiliği yetkilileri karşıladı. 

Yoğun güvenlik önlemleri nedeniyle fotoğraf ve görüntü alınmasına izin verilmedi. 

Kerry ve mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile yapacağı görüşme öncesinde basın mensuplarına kısa bir açıklama yaptı.

“Ortadoğu dahil pek çok başlığı konuşacağız”

Kerry’yle bir hafta da üç kez görüştüklerini dile getiren Mevlüt Çavuşoğlu, kendisine "hoşgeldin" dedi. Çavuşoğlu, “Ortadoğu dahil pek çok başlığı konuşacağız” diye konuştu.

"Konuşacak çok şeyimiz var"

John Kerry ise yaptığı açıklamada,"Burada olmak, Ankara da olmak gerçekten büyük mutluluk. İki ülke çok önemli ortağız. Ortadoğu ve Libya dahil birçok ülkede birlikte çalışıyoruz. Sadece NATO müttefiki değiliz, konuşacak çok şeyimiz var. IŞİD konusunda görüşmelerimizi de sürdürüyoruz. Sadece Dışişleri Bakanı ile değil, yeni Başbakan ve tabii ki Cumhurbaşkanı Erdoğan'la da görüşeceğiz" dedi.

 Ev sahibi ülkelere 250 milyon dolarlık kaynak

Temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gelen Kerry konuyla ilgili açıklamasında yardım paketinde "Suriyeli mültecilerle krizden etkilenen ve bu kişilere evsahipliği yapan komşu ülkelere destek için kullanılacak" 250 milyon dolardan fazla kaynağın da bulunduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler tarafından iki hafta önce açıklanan verilere göre üç milyon Suriyeli ülkelerindeki iç savaştan kaçarak komşu ülkelere sığındı.

Verilere göre Lübnan'da 1.17 milyon, Türkiye'de 830,000, Ürdün'de 613,000, Irak'ta ise 215,000 Suriyeli sığınmacı bulunuyor. Geri kalanı ise Mısır ve diğer ülkelere dağılmış durumda.

Başbakan Davutoğlu ile görüşecek

John Kerry, ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirdi. Kerry, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile de bir araya gelecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir