Ankara

5 milyonu aşkın nüfusu ile Türkiye’nin başkenti ve 2. Büyük şehri olan Ankara, 20’den fazla üniversiteye ev sahipliği yapması bakımından bir öğrenci şehri niteliğindedir. 25 ilçeden oluşan Ankara İli, sanayi bölgelerinin, üst düzey bürokrasinin, uluslararası kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının faaliyetleri ve yıl boyu devam eden sosyal, kültürel, sportif ve sanatsal etkinliklerle zengin ve canlı bir şehir hayatı fırsatı sunmaktadır.

 

Orta Anadolu’nun kuzeybatısında, Kızılırmak ve Sakarya Nehirlerinin arasında konumlanmış olan Ankara, 25,437 km² yüzölçümü ile Türkiye’nin yüzölçüm açısından üçüncü ilidir. Deniz seviyesinden ortalama yüksekliği 850 m olan Ankara’da genel olarak karasal iklim hakimdir. Dolayısıyla, kış ayları soğuk ve kar yağışlı, yaz ayları serin geceleri ile birlikte kurak ve sıcak geçmektedir. En fazla yağış bahar ve son bahar aylarında düşmekte olup mevsimlere göre yıllık ortalama sıcaklıklar, Ocak ayında 0 °C; Nisan ayında 17 °C; Temmuz ayında 25 °C ve Ekim ayında 20 °C olmaktadır.

Ankara’ya hava yolu ile ulaşım şehir merkezine 28 km uzaklıkta bulunan iç ve dış hatlarda hizmet veren Esenboğa Uluslararası Havalimanı ile yapılmaktadır. Havalimanında kapalı ve açık otopark, yemek, alışveriş, banka, araç kiralama ve taksi hizmetleri verilmektedir. Şehir merkezi ile havalimanı arasında ulaşım BELKOAIR otobüsleri aracılığıyla 24 saat boyunca yapılabilmektedir.

 


Ankara’ya karayolu ile ulaşım ise Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali (AŞTİ) aracılığı ile yapılabilmektedir. Avrupa’nın en büyük otobüs terminalleri arasında yer alan tesiste restoranlar, emanetçi, banka ATM’leri ve taksi hizmetleri bulunmaktadır. Şehrin merkezinde bulunması nedeniyle dolmuş, metro ve otobüs güzergahları üzerinde yer alan AŞTİ’den şehir merkezinin hemen hemen her noktasında ulaşım imkanı mevcuttur. Bununla birlikte Esenboğa Uluslararası Havalimanına da 24 saat boyunca AŞTİ’den ulaşım imkanı bulunmaktadır.

 

 

 Demiryolu taşımacılığı açısından Ankara, ülkenin doğusu ile batısını birbirine bağlamaktadır. Demiryolu ulaşımı ile Ankara-İstanbul, Ankara-İzmir, Ankara-Balıkesir, Ankara-Isparta-Burdur, Ankara-Zonguldak, Ankara-Adana, Ankara-Elazığ-Diyarbakır arasında ulaşım mümkündür. Öte yandan, 2016 yılında hizmete açılan Hızlı Tren Garında, ulaşıma yönelik hizmetlerin yanı sıra ticari alanlar, kafe, restoran ve otel gibi sosyal ve kültürel hizmetler de sunulmaktadır. Hızlı tren seferleri Ankara-İstanbul, Ankara-Eskişehir ve Ankara-Konya arasında gerçekleştirilmektedir.

 

 

Ankara'da bulunan üniversiteler; Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi,  Ankara Medipol Üniversitesi, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, 
İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Lokman Hekim Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ostim Teknik Üniversitesi , TED Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Türk Hava Kurumu Üniversitesi,  Ufuk Üniversitesi, Yüksek İhtisas Üniversitesi 

Ankara Haberleri