Kılıçdaroğlu: Niye idamı koymadılar?

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "15 Temmuz'dan sonra meydanlarda idam istendi mi? İstendi. Aradan aylar geçti, anayasa değişikliği geldi. Niye idamı koymadılar. Biz mi engel olduk?" diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'da Sincan ve Etimesgut ilçelerinin mahalle muhtarlarıyla biraraya geldi.

Kılıçdaroğlu, burada yaptığı konuşmada, Hollanda ve Almanya ile yaşanan gerilime ilişkin olarak, "Lafla peynir gemisi yürümez. Bir şeyi yapacaksanız oturup yapacaksınız. Rahmetli Ecevit Kıbrıs'a çıkarken önceden açıkladı mı 'Ben Kıbrıs'a çıkacağım" diye. Hayır, ne zaman açıkladı? Bizim askerler Kıbrıs'a ayak bastığı gün dedi ki 'Biz Kıbrıs'tayız.' Bitti.

Bakanımız gidiyor Hollanda'ya, içeri almıyorlar. Uçağı geri çeviriyorlar. Bu bizim onurumuza dokunuyor. Efendim 'En ağır şekilde bedelini ödeyecekler.' Nasıl ödeyecekler? 'Bekleyin, 16 Nisan’dan sonra.' Niye 16 Nisan'dan sonra? İktidar tamam, muhalefet destek veriyor, sonuna kadar destekliyoruz, niye o zaman gereğini yapmıyorsun? Hollanda ile ilişkilerin tamamını alın askıya. Almıyorlar." dedi.

"Bu millet konuşmaktan bıktı"

Almanya'da da bakanın propaganda yapmasına izin verilmediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Ne yapacaksınız? 'Almanya gününü görecek.' Nasıl görecek? İncirlik Üssü'nde Alman askeri var mı? Var. Çıkarıyor musun? Çıkarmıyorsun. Konuşuyorsun. Bu millet konuşmaktan bıktı, ne yapacaksan çık adam gibi yap, bu kadar açık. Biz de sana her türlü desteği vereceğiz." diye konuştu.

Kılıçdaroğlu anayasa değişikliğiyle ilgili olarak "Başkanın kaç yardımcısı olacak bilen var mı? Arzu ettiği kadar ister 50 ister 100 ister 500, arzu ettiği kadar yardımcısı olacak. Bakan sayısı hiç belli değil. Başkanın takdirine bağlı. Kim müsteşar olacak? Başkan belirleyecek. İster dayısının oğlu, ister amcasını oğlu herhangi bir kişiyi tayin edebilecek" dedi.

Kılıçdaroğlu, "Bu değişiklik geçerse, bir kişiyi ikna ederseniz, en geç 24 saat içinde Türkiye Cumhuriyeti'ni ele geçirirsiniz. Başkan bütün valileri, bütün müsteşarları, kaymakamların tamamını yeniden tayin etme yetkisine sahip. FETÖ diye şikayet ediyoruz. FETÖ devlete kaç yılda sızdı? 35 yılda. 35 yıl çalışmaya gerek yok. Bir kişide çalışacaksınız ve devleti ele geçireceksiniz. Devletin bütün kurumları bir kişiye teslim edilmez. Başkan kızdı. 'Merkez Bankası'nı kapattım' dedi. Başkan kızdı, 'falan bankayı kapattım' dedi. Bütün ekonomik kararları almada, sosyal kararları almada yetkili, bunlar doğru mu?" ifadelerini kullandı.

Vekil sayısının artırılması

Milletvekili sayısının artırılmasını eleştiren Kılıçdaroğlu, "Milletvekili sayısı 600'e çıkarılıyor. 550 neyimize yetmiyor. 187 trilyon lira ek para ödeyeceksiniz yeni seçilecek milletvekillerine." diye konuştu.

Söz konusu değişiklik ile milletvekili seçilme yaşının 18'e indirilmesine de değinen Kılıçdaroğlu, "Elinizi vicdanınıza koyun. 'Benim 18 yaşındaki çocuğum milletvekili olacak' diyen bir muhtar arkadaşım var mı? 18 yaşında milletvekili olacak, ömür boyu askerden muaf olacak, yetmiyor. İki yıl sonra ballı emeklilik hakkına sahip olacak. Böyle bir ballı kaymağı muhtarın çocuğuna mı verirler? Manavın, bakkalın çocuğuna mı verirler? Kimin için geliyor bu?" dedi.

Kılıçdaroğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Hayır olursa hiçbir kaos çıkmaz. Sayın cumhurbaşkanı yerinde mi? Evet ne zamana kadar? 2019' kadar, bir daha ki seçimlere kadar. Bir daha ki seçimlere girme hakkı var. Başbakan yerinde. Diğer partilerde yerinde yani 141 yıldır ne yapıyorsak, 142'inci yılda da aynısını yapıyor olacağız, bu sistemin eksik yerleri var. Düzeltilmeli, bir araya gelip düzeltebiliriz. Ben bunun sözünü veriyorum.

'Evet çıkarsa ekonomide istikrar olacak' 15 yıldır ekonomide istikrar oldu da birisi karşı mı çıktı? İstediğiniz kanunu çıkarıyor, istediğiniz kararı alıyorsunuz? İstediğiniz yatırımı yapıyorsunuz, ekonomide bir belirsizlik varsa bu anayasadan kaynaklanmıyor ki. Bu hükümetin aldığı kararlardan kaynaklanır."

"Siyaset bunlardan bıktı"

"15 Temmuz'dan sonra meydanlarda idam istendi mi? İstendi. Yenikapı mitinginde idam istendi. Aradan aylar geçti, anayasa değişikliği geldi. Niye idamı koymadılar. Hem AK Parti hem MHP istiyordu. İkisi beraber yaptılar niye idamı koymadılar? Biz mi engel olduk? Çünkü niyetleri yok, milleti kandırmanın alemi yok. Bir tarafa söyleyeceksiniz, dönüp öbür taraftan başka bir şey yapacaksınız. Siyaset bunlardan bıktı. Bir şeyi yapıyorsanız biz yapıyoruz dersiniz gereğini yaparsınız. Yapmıyoruz derseniz hangi gerekçeyle yapmayacağınızı çıkıp anlatırsınız bu kadar basit."

Bu konularda ilginizi çekebilir