Kırtasiyeciler, AB'ye erken girdi

Kırtasiyede en büyük üretici olan Çin’in vergi ve kalite sıkıntıları nedeniyle pazarlardaki gerilemesini değerlendiren sektör, özellikle Avrupalı tedarikçilerin dikkatini çekiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sayime BAŞÇI

İSTANBUL - Ekonomik kriz sonrası Uzakdoğu’dan yaptıkları büyük ölçekli ürün tedarikleri yerine, butik üretici ülkeleri tercih eden Avrupa ülkeleri, Türk kırtasiye sektörünün de umudu oldu. Kırtasiye sektöründeki en büyük üretici olan Çin’in vergi ve kalite sıkıntıları nedeniyle uluslararası piyasalarda gerilemesini değerlendiren sektör, özellikle Avrupalı tedarikçilerin dikkatini çekiyor. İç pazarda da perakende organizasyonlarında değişime giden sektör, daha çok okul yakınlarında konuşlanan butik satış mağazaları yerine büyük satış noktalarına ağırlık veriyor. İç pazarda 4 milyar dolarlık ciroya ulaşan kırtasiye sektörü, ihracatta ise dünyada 11’inci sırada yer alıyor.

Yaklaşık 350 tedarikçi-üretici ve 25 bin perakendecinin faaliyet gösterdiği sektörde özellikle ekonomik kriz sonrası Avrupa kaynaklı siparişlerde ciddi bir yükseliş yaşandığı kaydediliyor. 2010 yılında artan siparişlerle 2011’e ümitli giren sektör temsilcileri bu yıl boyunca sektörde hızlı bir çıkış öngörüyor.

Özellikle lojistik açıdan önemli avantajlara sahip sektörün, teknolojik gelişmelerle birlikte fiyatlarda yaşanan düşüş ile iç tüketimde de önemli bir noktaya ulaştığı belirtiliyor. Akar Kırtasiye’nin sahibi Ahmet Akar, Türkiye’nin kalite, donanım ve özellikle lojistik açısından bölgenin en avantajlı ülkesi konumunda olduğuna dikkat çekerek, ihracatta ciddi atılım yapılması gerektiğini vurguladı.

Afrika potansiyel ülke

Türk firmalarının ihracata yöneldiği ülkelerin Balkanlar, Avrupa ve Rusya olduğunu söyleyen İKMİB Başkanı Murat Akyüz ise bu noktada Afrika’nın hedef pazar olarak çok yüksek bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.

4 milyar dolarlık iş hacmi

KIRTASİYE sektörünün Türkiye’deki büyüklüğünün 3.5-4 milyar dolar civarında olduğu, yaklaşık 350 adet tedarikçi, üretici ve toptancı ile 25 bin adet de perakendeci firmanın faaliyet gösterdiği tahmin ediliyor. Özellikle Amerika ve Avrupa’daki ekonomik krizin, sektörün 2010 yılını verimli bir şekilde kapamasını sağladığı, bu yıl siparişlerin artmasıyla birlikte sektörün hızlı bir çıkış gerçekleştirebileceği

ifade ediliyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir