Kışanak: Gönül istiyor ki süreç zorla olmasın

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, "Üç aşamalı çözüm planı var. İkinci aşamada hükümet, parlemento üzerinde düzeni yapmazsa bu halk bu engeli aşmak için de mücadele eder. Gönül istiyor ki süreç zorla olmasın. Bu kadar tarihi büyük adımlar atılmışken süreç sorunsuz ilerlesin" dedi. 

Partisinin Meclis Grubu'nda konuşan Kışanak ilk olarak Gezi Parkı eylemleri nedeniyle hayatını yitiren Ethem Sarısülük konusuna değindi. Ankara'da kafasından vurularak ölen Sarısülük olayı için "Kamera kayıtları ile tespitli bir cinayet var. Ancak o polis serbest bırakıldı. Bu her zaman yaptıkları uygulama ama bu kadar göz göre göre ört bas etmeye çalışıyorlar. Başbakan polisleri kutladı kahramanlık destanı yazdığını söyledi ve tahliye kararı geldi.İktidara yakın bazı çevreler bu tahliyeyi meşru göstermeye çalıştılar" dedi. 

Kışanak şöyle devam etti: 
"Başbakan ayaklar ne zaman baş oldu diyor. Demokraside böyle bir cümle kullanılanabilir mi? Bu ülkede de padişahlık mı, sultanlık mı var? Milli İradeye Saygı mitingi yapıyor. Milli irade rakamla ölçülmez. Ülkenin yarısını yok sayacaksın yarısının demokrasi arayışını gayri meşru ilan edeceksin ayak ilan edeceksin sende milletin üzerinde iktidar yetkini kullanacaksın. Başbakan'a tavsiye ediyoruz. Yanına iki tane siyasi danışman alsın. Kitap okusun. Sayın Başbakan bu ülkede ayak yok hepimiz baş olacağız. 

Buradan bir mağduriyet edebiyatı çıkartmaya çalışıyor. 12 yıllık iktidar ortadadır mağdur değil muktedirdir. Halk bunun hesabını soracak. Her türlü eleştiriyi karşı çıkışı sen demokrasi karşıtlığı olarak adlandıramazsın. Başbakan'a tavsiye ediyoruz sokaktan meydanlardan korkmasın. Sokağın sesine kulak assın. Bu yanlışlarını böyle düzeltebilir. Demokrasi sadece seçimden ibaret değildir." 

Haydarpaşa'yı, Galataport'u halka soracak mısın? 
Demokrasinin halka karşı, halkın isteklerine karşı yürütülemeyeceğinin altını çizen Kışanak, "Halk istemiyorsa yapmayacağım diyeceksin. Demokrasi böyle bir şeydir. Belediye Başkanı otobüs durağını halka soracağız diyor. Haydarpaşa'yı, Galataport'u halka soracak mısın?" dedi. Gezi Parkı protestolarında asla çözüm süreci aleyhine bir slogan olmadığının da altını çizen Kışanak, "Parklardaki, açık alanlardaki demokratik sivil muhalefetin güçlendirme çabalarını değerli buluyorum. Biz sabırlı çözüm sürecini ilerletmeye çalışıyoruz. Partimizin bir heyeti Sayın Öcalan'la görüşme gerçekleştirdi. Biz fedakarlıkla süreci kesintiye uğratmadan ilerletme çabası içindeyiz. Bu çabamızın görülmesi ve devletin adım atması gerekiyor" diyerek şunları söyledi: 

"Üç aşamalı çözüm planı var. İkinci aşamada hükümet, parlamento üzerinde düzeni yapmazsa bu halk bu engeli aşmak için de mücadele eder. Binlerce siyasi tutsak bulunacak, sesini çıkaran herkes terörist ilan edilecek, vekiller cezaevine konulacak. İkinci aşamayı biz nasıl tarif edeceğiz. Yaz geldi tatil sürecidir parlamentoyu kapatma çabası içindeler. Önümüzdeki bir kaç ayı doğru değerlendirmek gerekiyor. Kamuoyu karşısına çıkılmalı yapılacaklar açıklanmalı yanlışlar var düzeltilecek denilmeli. Parlamento çalışarak reformları yapmak zorunda. 
Gece yarılarına kadar kendi istediği yasaları torba içine koyup sabaha kadar çalışıyorlar. Kalıcı barış için neden çalışılmıyor? Hiçbir engel yoktur. İktidar eğer ikinci aşamayı başarı ile ilerletmek istiyorsa bu parlamento bu yaz çalışmalıdır. Çalışma saatleri düzenlenebilir. Gönül istiyor ki süreç zorla olmasın. Bu kadar tarihi büyük adımlar atılmışken süreç sorunsuz ilerlesin."