Kışanak'tan "enerji kaynaklarından pay" açıklaması

Büyükşehir Belediye Başkanı Kışanak, enerji kaynaklarından pay istemesi için "Burada veya başka bir kentte, yerel yönetimlerin katkı payı alma hakkının olduğunu ifade eden bir söylemdi" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, "Diyarbakır'daki enerji kaynaklarına ilişkin pay istedikleri" yönündeki sözlerine ilişkin, "Burada veya başka bir kentte İstanbul, İzmir  ya da Konya'da halkın seçtiği yerel yönetimlerin katkı payı alma hakkının olduğunu ifade eden bir söylemdi. Böyle anlaşılması daha doğru olur" dedi. 

Belediye Başkanı Kışanak, beraberinde Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanı Fırat Anlı ve Genel Sekreter Fahrettin Çağdaş ile Vali Mustafa Cahit Kıraç'ı makamında ziyaret etti. 

Vali Kıraç, burada yaptığı açıklamada, Diyarbakır'ın geçmişinde 33 medeniyeti barındıran bir kent olduğunu belirterek, Valilik olarak Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere Diyarbakır'a hizmet edecek tüm aktörlerle sorunların çözümüne yönelik gayret göstereceklerini söyledi. 

Kıraç, seçimin ardından göreve başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Kışanak ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Fırat Anlı'yı arayıp, tebrik ettiğini anımsattı. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ise Vali Kıraç'ın Anlı'nın pozisyonuyla ilgili ifade ettiği durumun kamuoyu nezdinde "eşbaşkanlık" olduğunu ifade etti. Bunun üzerine Vali Kıraç gülümseyerek, başkan vekilliğinin daha üst bir görev olduğunu söyledi. 

Diyarbakır'ın çıkarlarının her şeyin üstünde olduğunu, halkın bunun için kendilerine görev verdiğini dile getiren Kışanak, "Valimizin bize gerekli desteği sunacağını umut ediyoruz. Yerel yönetimlerde ülkenin yönetim mekanizmaları arasındadır. Ankara'daki hükümet de belediyeler de seçilerek yönetime geliyor. Hep beraber kentimizi iyi bir geleceğe hazırlama gayreti içerisinde olacağız" ifadelerini kullandı. 

"Yapıcı iş birliğine ihtiyaç var" 

Eşbaşkan Fırat Anlı ise seçimlerin geride kaldığını, halkın hizmet beklediğini vurgulayarak, şunları söyledi: 

"Yapıcı iş birliğine ihtiyaç var. Maalesef bu konularda istenilen düzeyde değiliz. Tarım ve hayvancılık, ticaret ile kırsal kalkınma konularda fark yaratma inancı içerisindeyiz. Valiliğimizle bu konularda güzel projeleri gerçekleştirme arayışı içerisinde olacağız." 

"Eksik bir düzenleme olduğunu ifade etmek istiyoruz" 

Gazetecilerin "Diyarbakır'daki enerji kaynaklarına ilişkin pay istedikleri" yönündeki sözlerinin hatırlatması üzerine Kışanak, yerel yönetimlerin görev ve sorumlulukları ile ilgili yasal düzenleme yapıldığını anımsattı. 

"Yerel yönetimlerin görev ve sorumlulukları arttı. Bu konuda ekonomik kaynakların da artırılması gerektiği yönündeki bir taleptir. Bu aynı zamanda yerel imkanların daha iyi kullanılmasına vesile olacak bir taleptir" diyen Kışanak, şunları kaydetti: 

"Bu konuda ekonomik kaynakların da artırılması gerektiği yönündeki bir taleptir. Bu aynı zamanda yerel imkanların daha iyi kullanılmasına vesile olacak bir taleptir. Büyükşehir Yasası'nda yer altı ve yer üstü zenginliklerin, taş ve kum ocakları da dahil olmak üzere kaynakların tamamı merkezi hükümetin yetkisine bırakıldı. Bunun eksik bir düzenleme olduğunu ifade etmek istiyoruz. Burada veya başka bir kentte İstanbul, İzmir ya da Konya'da halkın seçtiği yerel yönetimlerin katkı payı alma hakkının olduğunu ifade eden bir söylemdi. Böyle anlaşılması daha doğru olur diye ifade ediyorum." 

"Yerel yönetimler pay alıyor" 

Vali Kıraç da Kışanak'ın ifade ettiği noktalarda merkezi hükümetin bu tür alanlardan elde ettiği payların bir kısmının yerel yönetimlere aktarıldığını anımsatarak, "Tabi bunun daha üst seviyede verilmesiyle ilgili bir talep olarak algılandı" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir