Kıymetliler kırmızıda

Nazlı Gökçe MİS - TROY KIYMETLİ MADEN TİCARETİ AŞ

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Geçtiğimiz hafta altın,1270 dolar/ons destek seviyesini kırdığı halde 1257 dolar/ons’tan geri dönerek kaybını sınırladı. Altın, diğer kıymetlilerle birlikte ayı piyasasının kurbanı olurken, rakibi dolar Euro karşısında 1.40 değerlendi.

Altın yeni haftaya 1287 dolar/ons seviyesinden giriş yaptı. Salı gününe satış baskısıyla başlayan altın’da; Euro Bölgesi’nden açıklanan Üretici Fiyat Endeksi rakamlarının önceki kayıtlara göre düşüş kaydedilmesi, satışlara ivme kazandırdı. ABD’nin üretim verileri, son üç yıl içindeki en hızlı artışı, fabrika siparişleri de 10 yıl içindeki en iyi artışı kaydetti. Küresel ekonomide kilit noktalardan gelen pozitif veriler altın’ın belini bükerek 1262.60 dolar/ons’a kadar yuvarlamasına neden oldu. Çarşamba günü altın son 10 haftanın en kötü fiyatı olan 1261 dolar/ons’u kaydetmesinin ardından yukarı yönde istekli bir grafik çizdi. Perşembe günü, Avrupa Merkez Bankası, hem deflesyonla mücadele etmek hem de ekonomiye destek çıkmak için, faizleri 10 puan düşürürken altın, 1277 dolar/ ons’a kadar yükseldi. ABD kanadında İmal Olmayan Endeks rakamlarının öncekilerin üzerine çıkması, altın’ın işine gelmeyerek satışa maruz bıraktı. Dolar, 1.2921 ile 14 ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, altın’ın üzerindeki baskı daha da arttı. Cuma sabah seansında Asyalı yatırımcılardan da darbe alan altın 12 haftanın en kötü fiyatı olan 1257 dolar/ons’a kadar yuvarlandı. ABD’nin kritik Tarım Dışı İstihdam rakamları beklentileri karşılayamayınca 1273 dolar/ ons’a doğru dalgalandı. Seansı 1268.84 dolar/ons’tan bitiren altın yüzde 1.43 değer kaybına uğrarken, gümüş yüzde 1.36, Platin yüzde 0.96, Paladyum yüzde 1.65 kaybettirdi. Rezerv para ise yüzde 1.4 getirisiyle yatırımcılarını memnun etti.

Bu hafta içinde doların hareketi altın için belirleyici olacaktır. İyi kazandıran dolar yatırımcıların risk iştahını açtığından, altın için riskli günler devam ediyor. 1220 dolar/ons’a kadar geri çekilme yaşanabilir.