KOBİ'ler finansman sıkıntısı çekiyor
Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Bali, "Sorunlu kredide iyi ayrışan bir banka aslında bu ülkenin serveti ve değerlerini koruyordur. KOBİ'lerin yüzde 49'dan fazlası finansman sıkıntısı çekiyor" dedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, sorunlu kredide iyi ayrışan bir bankanın aslında Türkiye'nin servetini ve değerlerini koruduğunu belirtti.
İş Bankası açıklamasına göre, Adnan Bali, İş Bankası'nın ana sponsorluğunda İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde düzenlenen 9. KOBİ Zirvesi'nde, KOBİ'lerin, kendilerine doğru zamanda doğru finansal desteği verecek, değişen iktisadi şartların gerektirdiği zorluklarla mücadele ederken gücüne ve çalışma anlayışına güvenebilecekleri bir finansal partnere ihtiyacı olduğunu kaydetti.
KOBİ'lerin yüzde 49'dan fazlasının finansman sıkıntısı çektiğini, daha küçük ölçekli firmaların finansmana erişimde daha fazla sorun yaşadığını belirten Bali, KOBİ bankacılığına büyük önem verdiklerini ve KOBİ'leri sorunsuz tarzda büyüttüklerini ifade etti.
İş Bankası'nın bugün 175,4 milyar lira aktif büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük bilançosuna sahip olduğunu dile getiren Bali, öz kaynak, nakdi kredi, nakdi ticari kredi, gayrinakdi kredi, alanlarda da lider olduklarını, bunu da müşterilerinin teveccühü ile sağladıklarını kaydetti.
Türkiye ile sınırlı kalmama vizyonuyla hareket ettiklerini ve müşterilerinin bulunduğu, Türkiye'nin ticaret yaptığı tüm piyasalarda bulunabilmek için aktif bir sınır ötesi bankacılık faaliyeti yürüttüklerini anlatan Bali, şöyle devam etti:
"Erbil, Batum ve Kosova'da açtığımız şubelerden sonra şimdi Kosova ve Gürcistan'da ikinci şubelerimizi, Irak'ta Bağdat şubesini açacağız. Yine Kuzey Irak'ta Erbil'den sonra Duhok, Zaho ve Süleymaniye'de şube açacağız. Azerbaycan'da arayışlarımız sürüyor. Bugün dışarıda 14 ülke, 50 şube, 2 temsilcilik, 800'ü aşkın çalışanla 24 milyar lirayı aşan bir aktifi yönetiyoruz. Bu anlayışla çalıştığımız için de İş Bankası olarak 100 milyar liralık kredi hacmini ilk geçen bankayız. Bunun yüzde 70'inden fazlası ticari kredilerdir. Sektörün ortalaması da bu değil. Sektörden ticari krediler lehine sapan bir bankayız."
"Sorunlu kredilerin payı yüzde 2,9'a çıktı"
Son yıllarda kredi hacminde gerçekleştirdikleri atakla bilançolarında menkul kıymetlerin payının yüzde 35'ten yüzde 22'ye düştüğünü belirten Bali, buna karşılık kredilerin payının yüzde 43'ten yüzde 61'e çıktığını, bu oranın da İş Bankası tarihindeki en yüksek kredi payı olduğunu kaydetti.
Geçen yıl ticarete, sanayiye en fazla destek olan, en fazla ticari kredi sağlayan banka olduklarını anlatan Bali, şu bilgileri verdi:
"Bugün en yakın izleyenden 18 milyar lira, daha sonra izleyenlerden 23 ve 28 milyar lira farklarla önde giden bir bankayız. 2012 yılında yüzde 22 artış göstererek 200 milyar lira civarı bir noktaya gelen KOBİ kredilerinde sektörün iki katından daha fazla bir artış gerçekleştirdik. Bankamızın 1,5 milyonu aşan KOBİ müşterisi üzerindeki kredi hacmi 30 milyar lira civarındadır. 66 ilde en fazla nakdi ticari kredi veren özel bankayız. Geriye kalan illerde de 2. sıradayız. 3. olduğumuz tek il yok. İstanbul, Ankara, İzmir ile sınırlı değil, Anadolu'nun her yerinde karşılığını bulan bir performans gösterdik son yıllarda. Bunların dışında kalan yerlerde kalan illerdeki artışlarımız daha yüksektir."
Kredi performansındaki en önemli unsurlardan birinin kredi portföyünün kalitesi olduğunu vurgulayan Bali, şunları kaydetti:
"Bir bankanın kredisinin sorunlu hale gelmesi sadece o banka için sorun haline gelmiyor. Zar zor birkaç nesil bir araya getirilmiş servetler, değerler, alın terleri heba olup gidiyor. Kaynakları yanlış tahsis etmiş oluyoruz. Bu ülkenin bir gerçeği var sermayesi kıt ve heba edilmemelidir, kıymetlidir. Kıt kaynağı doğru kullanmalısınız. Sorunlu kredide iyi ayrışan bir banka aslında bu ülkenin serveti ve değerlerini koruyordur."
Bali, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu tür sorunlu kredilerin toplam krediler içerisindeki payı sektörde maalesef yüzde 2,9'a çıkarken, İş Bankası'nda azalmaya devam ederek yüzde 1,9'a inmiştir. Bunu biz kendimiz için önemsiyor değiliz, muhataplarımız müşterilerimiz için önemsiyoruz. Çünkü hata yaptığımızda bedelini birlikte ödüyoruz. İşinizi doğru yaptığınız zaman sadece kendinize değil, müşterilerinize, muhataplarınıza da değer yaratabilmiş oluyorsunuz."
İş Bankası'nın 100 milyarı aşan kredi, 100 milyarı aşan mevduat ve 100 milyar dolara doğru koşan bir bilanço büyüklüğü olduğunu ifade eden Bali, "Bunların sırrı samimiyetle, bu ülkenin dokusuna, kumaşına uyumlu bir bankanın iyi günü, kötü günü birlikte yönetme iradesidir. Bunun sırrı müşteriyle iç içe, yüz yüze olma halidir" yorumunu yaptı.