Konsorsiyum açısından ilişiksizlik belgesi
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Ahmet Metin AYSOY / E. S.G.K Başmüfettişi
Bu yazımızda, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 90'ıncı maddesinde yer alan '' ilişiksizlik belgesi'' düzenlemesini konsorsiyum açısından inceleyeceğiz. Konuyu maddeler halinde açıklayalım.
A) Konsorsiyumun 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 14'üncü maddesine göre tanımı ve ihaleye katılma süreci: Konsorsiyum üyeleri, hak ve sorumluluklarını ayırarak işin kendi uzmanlık alanlarıyla ilgili kısımlarını yapmak üzere ortaklık yaparlar. İdareler, işin farklı uzmanlıklar gerektirmesi durumunda, ihaleye konsorsiyumların teklif verip veremeyeceğini ihale dokümanında belirtirler. İhale aşamasında ortak girişimden kendi aralarında bir konsorsiyum yaptıklarına dair anlaşma istenir. Konsorsiyum anlaşmalarında koordinatör ortak belirtilir. İhalenin konsorsiyum üzerinde kalması halinde, sözleşme imzalanmadan önce noter tasdikli konsorsiyum sözleşmesinin verilmesi gerekir. Konsorsiyum anlaşma ve sözleşmesinde, konsorsiyumu oluşturan gerçek veya tüzel kişilerin, işin hangi kısmını taahhüt ettikleri ve taahhüdün yerine getirilmesinde koordinatör ortak aracılığıyla aralarındaki koordinasyonu sağlayacakları belirtilir.
B) Kamu idareleri ile döner sermayeli kuruluşlar ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamındaki kuruluşlar, kanunla kurulan kurum ve kuruluşlar, ihale yolu ile yaptırdıkları her türlü işleri üstlenenleri ve bunların adreslerini on beş gün içinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirmekle yükümlüdür. (5510 sayılı Kanun, madde 90)
C- İşveren hak edişleri, Sosyal Güvenlik Kurumu'na idari para cezası, prim ve prime ilişkin borçlarının olmaması kaydıyla ödenir. Kesin teminatları ise ihale konusu işle ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu'na borçlarının bulunmadığının tespit edilmesinden sonra iade edilir. (5510 sayılı Kanun, madde 90)
D) Konsorsiyum üyelerinin her birine ayrı ayrı istihkak ödenmesi ve her birinin idareye ayrı ayrı teminat vermiş olması şartıyla, üyelerin her birine, verecekleri işyeri bildirgelerine istinaden, Sosyal Güvenlik Kurumu'nca ayrı ayrı sicil numarası verilir. Bu durumda, işin belli bölümünü üstlenen ve tamamlayan konsorsiyum üyesi, diğer üyelerin işlerini bitirmesini beklemeksizin, Sosyal Güvenlik Kurumu'na borcu olmamak kaydıyla, kurumdan alacağı '' ilişiksizlik belgesine '' istinaden, idareden teminatını geri alabilir. Ancak, konsorsiyum üyelerinin ayrı ayrı işyeri bildirgesi vermemiş ve ayrı ayrı sicil numaraları almamış olmaları dolayısıyla, işyeri dosyasının sadece konsorsiyum adına açılmış olması halinde ise, işini tamamlayan konsorsiyum üyesi teminatını almak için işin tümünün bitmesini beklemek durumunda kalabilir.