Konut fiyatları en fazla Bursa'da yükseldi

reidin.com Emlakendeks raporuna göre, ekim ayında konut satış fiyatlarının en çok değer kaybettiği il ise Antalya oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Garanti desteğiyle hazırlanan reidin.com Emlakendeks Ekim 2010 Raporuna göre, ekim ayında konut satış fiyatlarının en çok arttığı il Bursa, en çok değer kaybettiği il ise Antalya oldu.

Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli'deki konut satış fiyatları ve kira değerlerinin analizini içeren rapora göre, Bursa bir önceki ayla karşılaştırıldığında satılık konut fiyatlarındaki metrekare başına yüzde 0,98'lik değer artışıyla, ekim ayında konut fiyatlarının en fazla yükseldiği il oldu.

Bursa'da metrekare satış fiyatı 914 liradan 923 liraya yükseldi. Bir önceki aya göre metrekare başına konut satış fiyatlarında yüzde 1,82 oranında düşüş yaşanan Antalya ise konut fiyatlarının en çok değer kaybettiği il oldu. Antalya'da metrekare satış fiyatı 823 liradan 808 liraya indi.

İstanbul ve İzmir'de konut satış fiyatları sırasıyla yüzde 0,63 ve yüzde 0,09 oranında artarken' Adana ve Kocaeli'de sırasıyla yüzde 0,34 ve yüzde 0,60 oranında azaldı. Ankara'da ise metrekare başına konut satış fiyatları değişmedi.

Garanti Mortgage Genel Müdür Yardımcısı Umur Güven konuyla ilgili olarak, "Ekim 2010'da mortgage piyasasında şimdiye kadar yaşanan en büyük artışlardan birine şahit olduk. Bu hızlı büyümede özellikle mortgage faizlerinin çok uygun seviyelerde olması etkili oldu. Ayrıca konut fiyatları sürekli artış gösterse de, halen 2008'in 1. çeyreğindeki en yüksek noktanın yaklaşık yüzde 10 oranında aşağısında olmasının da büyük etkisi olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde, konut fiyatlarındaki artışın ve mortgage piyasasındaki hızlı büyümenin devam edeceğini öngörüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Adana ucuzladı

Raporda, bir önceki aya göre Ekim 2010'daki kira değerleri incelendiğinde, metrekare kira değerinin 4,52 liradan 4,58 liraya yükseldiği Bursa, bir önceki aya göre yüzde 1,33'lük artışla kiraların en fazla yükseldiği şehir oldu. Adana ise yüzde 1,49 oranındaki düşüşle, bir önceki aya göre kiraların en fazla değer kaybettiği il olurken, Adana'da metrekare kira değeri 3,35 liradan 3,30 liraya indi.

Rapora göre, Ankara ve İstanbul'daki kira değerlerinde sırasıyla, %0,48 ve %0,59 oranında değer artışı yaşanırken, Antalya, İzmir ve Kocaeli illerinde metrekare kira değerleri sırasıyla, yüzde 0,26' yüzde 0,21 ve yüzde 0,46 oranında azaldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir