Kötü Komşu bizi devlet sahibi yaptı

Eroğlu, "3 yıl içerisinde bozulacak bir anlaşmayı düşünmüyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC'nin 27. kuruluş yıldönümünü kutladıklarına işaret ederek, "(Kötü komşu insanı ev sahibi yapar) derler bizi de devlet sahibi yaptı" dedi.

Kıbrıs'ta bir anlaşma için müzakere masasında bulunduğunu ifade eden Eroğu, "Ama biz 1960 anlaşmasındaki gibi 3 yıl içerisinde bozulacak bir anlaşmayı düşünmüyoruz. Bu nedenle sütten ağzımız yandı, yoğurdu üfleyerek yemek mecburiyetindeyiz ve müzakerelerde de o denli dikkatli hareket etmek mecburiyetindeyiz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC'nin 27. kuruluş yıldönümü kutlamalarına TBMM'yi temsilen katılmak üzere dün gece KKTC'ye gelen TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut'u kabul ederek, bir süre görüştü.

TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut, yaptığı konuşmada, TBMM’yi temsilen KKTC'nin kuruluş yıldönümünde Kıbrıs Türk halkı ile birlikte olmaktan mutlu ve gururlu olduklarını söyledi.

Kıbrıs sorununda devam eden görüşme sürecinde Türkiye’nin her zaman federasyona dayalı bir çözümden yana olduğunu ve bunu samimi bir şekilde ortaya koyduğunu kaydeden Sadık Yakut, bu sürecin olumlu tamamlanacağı düşüncesinde olduklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun başladığı görüşme sürecinde attığı iyi niyetli adımların dünyada ve Birleşmiş Milletler;de taktirle karşılandığına işaret eden TBMM Başkan Vekili Yakut, "Türk tarafının bu sürece olumlu katkılarının devam edeceği düşüncesindeyiz. Tabii ki sürecin sonucunda bir olumsuzluk olursa tüm dünya Kıbrıs Türk halkının ne kadar samimi olduğunu, Rum kesiminin ise ne kadar samimiyetsiz olduğunu görecektir" dedi.

Yakut, Kıbrıs Türk halkının bayramını kutladı.

"Kötü Komşu bizi devlet sahibi yaptı"

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, KKTC'nin 27. kuruluş yıldönümünde, TBMM adına Sadık Yakut ve heyetini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bu vesile ile sizin şahsınızda başta Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, milletvekilleri ve tüm meclis çalışanlarının Kurban Bayramlarını da kutlarım" dedi.

TBMM'nin aldığı kararla 1974 Barış Harekatı’nın yapıldığını ve bugünlere gelindiğini anımsatan Eroğlu, "Çok şükür bugün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 27. kuruluş yıldönümünü kutluyoruz. 'Kötü komşu insanı ev sahibi yapar; derler bizi de devlet sahibi yaptı" diye konuştu.

Devem eden müzakere sürecine de değinen Cumhurbaşkanı Eroğlu, görüşme masasında hala daha uzlaşmama düşüncesinde olanların çeşitli senaryoları ile karşı karşıya gelmekte olduklarını vurguladı.

Müzakere masasında KKTC'yi temsilen anlaşma amacıyla bulunduğunu kaydeden Eroğlu şöyle konuştu:

"Tabii ki anlaşma kalıcı ve yaşayabilir olursa bir anlamı olabilir. 1960 anlaşmasındaki gibi 3 yıl içerisinde bozulacak bir anlaşmayı düşünmüyoruz. Bu nedenle sütten ağzımız yandı, yoğurdu üfleyerek yemek mecburiyetindeyiz ve müzakerelerde de o denli dikkatli hareket etmek mecburiyetindeyiz. Bu görüşmeleri sürdürürken ve masada haklılığımızı savunurken her zaman olduğu gibi en büyük güvencemiz Anavatan Türkiye ve tabii ki Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Bugün bu iradenin temsilcileri olarak sizler aramızdasınız, bizleri onurlandırmış bulunuyorsunuz. Meclis adına düşüncelerinizi ortaya koydunuz. Kıbrıs Türk halkı adına sizlere hoş geldiniz diyorum ve teşekkür ediyorum."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir