KPSS'deki diğer testler de değerlendirilmeli

Koncuk, "Ne yazık ki bu skandal, KPSS sisteminin iflas ettiğini gözler önüne serdi. KPSS sisteminin tartışılması bir zorunluluk" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, KPSS'de genel kültür ve genel yetenek testlerinin de mevcut cevap kağıtları üzerinden yeni bir ekiple değerlendirilmeye alınması gerektiğini bildirdi.

Koncuk, yaptığı yazılı açıklamada, KPSS'nin eğitim bilimleri testinin iptal edildiğini anımsatarak, "Ne yazık ki bu skandal, KPSS sisteminin iflas ettiğini gözler önüne sermiştir. KPSS sisteminin tartışılması bir zorunluluk olmuştur"  şeklinde değerlendirmede bulundu.

Bu noktada konuyla ilgili çok ciddi tedbirlerin ortaya konulması gerektiğini ifade eden Koncuk, açıklamasında şunları kaydetti:

"Çocuklarımızı, gelecekleriyle ahlaki değerler arasında tercihe zorlayan bu sistem mutlaka sorgulanmalıdır. Çocuklarımıza hırsızlığı, kopyayı adres göstermeyen vicdanlı bir sistem ortaya konulmalıdır. KPSS'de eğitim bilimleri testinin iptal edilmesinin ardından sınav yeniden yapılacaktır. Bu süreçte hırsızlık olayına karışan ana aktörlerin mutlaka tespit edilmesi gerekmektedir. Soruşturma çok yönlü devam etmeli, 800 bin gencimizi mağdur edenler teker teker hesap vermelidir.

Öte yandan KPSS;de genel yetenek ve genel kültür testleriyle de ilgili ciddi iddialar vardır. Türk Eğitim-Sen olarak talebimiz, genel yetenek ve genel kültür testlerinin de mevcut cevap kağıtları üzerinden yeni bir ekip tarafından tekrar değerlendirilmelidir. Eğitim Bilimleri sınavı yeniden yapıldıktan sonra, öğretmen atamaları gerçekleştirilecektir. Soruşturma sonucunda kopya olayına karıştığı tespit edilenlerin atamaları iptal edilmelidir. Bizler, kopyacıları vicdanıyla baş başa bırakıyoruz. Hiç kimsenin 800 bin kişiye bu acıyı yaşatmaya hakkı yoktur."

Koncuk, ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı'nın elinde 70 bin öğretmen kadrosu bulunduğunu belirterek, bu kadrolara atama yapılması çağrısında bulundu.

 

"Veriler kamuoyuyla paylaşılmalı"

Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, Kamu Personeli Seçme Sınavı'nın (KPSS) Eğitim Bilimleri Testi'nin iptal olmasına ilişkin, "Bu iptal daha önce değil de şimdi yapıldıysa ortada ne gibi veriler var? Bu verilerin kesinlikle kamuoyuyla paylaşılması gerekir" dedi.

Sınavın bu bölümünün iptal edilmesine rağmen halen birtakım sorulara cevap verilmediğini belirten Kılıç, "Bu iptal daha önce değil de şimdi yapıldıysa ortada ne gibi veriler var? Bu verilerin kesinlikle kamuoyuyla paylaşılması gerekiyor" dedi.

YÖK'ün ve ÖSYM'nin bu süreçte çelişkili açıklamalar yaptığını ileri süren Kılıç, bu şekilde iddiaların giderek artacağını, şaibelerin giderek büyüyeceğini iddia etti.

Kılıç, bu sürecin asıl mağdurlarının emeğiyle çalışarak bu sınava giren, sınav stresi yaşayan öğretmen adayları olduğunu ifade ederek, "Bu kişilerin mağduriyetine ilişkin kim hesap verecek. Bu sürecin yarattığı öğretmen açığının mağduru olan çocuklarımıza ilişkin hesabı kimler verecek. Bu soruların hepsi ortada" diye konuştu.

Eğitim Bilimleri Testi sorularının MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce hazırlanacağı yününde bazı iddiaların olduğunu öne süren Kılıç, "Henüz kesinleşmedi ama Milli Eğitim Bakanı'nın açıklamalarına baktığımızda böyle bir niyetin güçlü olduğu ortaya çıkıyor" dedi.

KPSS iddialarına ilişkin sürece çok fazla düşünülmeden müdahale edildiğini savunan Kılıç, bu sürecin yarattığı sorunların giderek artacağını kaydetti.

Bu sorunun teknik bir mesele, güvenlik sorunu gibi algılanmaması gerektiğini anlatan Kılıç, burada asıl üzerinde değerlendirme yapılması gereken konunun sınav sistemi olduğunu söyledi.

Kılıç, yetkililerin eğitim sistemine dair köklü bir değerlendirme yapmasının doğru olduğunu, bunun da eğitim sendikalarının ve ilgili kurumların da içinde yer aldığı bir toplantı olması gerektiğini kaydetti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir