Küresel piyasa satış baskısı altında

Endekslerde geri çekilme hızlandı, İMKB-100 58.154 puandan kapandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Piyasalarda artan satış baskısıyla geri çekilmeler hız kazandı. İMKB, günü 1014 puan ve yüzde 1.72 değer kayıpla 58.154 puandan tamamladı. Dolar/TL bugün 1.52 seviyelerine çıkarken, gösterge faizse yüzde 8.4 bandına geldi.

ABD Merkez Bankası’nın yeni adımının sembolik bir hamle kabul edilmesi ve olumsuz algı yaratan makroekonomik veriler yurtdışı piyasalarda düşüşü derinleştirdi. İçerde gündeme Mali Kural damgasını vurdu.

Fed tatmin etmedi

ABD Merkez Bankası (Fed) vadesi dolan mortgage'a dayalı menkul kıymetlerden gelen kaynakla uzun vadeli ABD Hazine tahvili alacağını açıkladı. Piyasalarda, sembolik olarak görülen bu hareketin, Fed’in ekonomik toparlanmanın yavaşladığına ilişkin bir işaret olarak verdiği belirtilirken, gerekirse Fed’in büyüme için daha girişken tedbirler almaya hazır olduğu öngörüldü.

Küresel piyasalarda satış baskısı etkili olurken, değer kayıplarının öğleden sonra yüzde 2’lere ulaştığı görüldü. Japonya’da makine siparişlerinin beklentilerin altında kalması, İngiltere Merkez Bankası’nın büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize etmesi piyasalarda düşüşleri hızlandıran unsurlar arasında yer aldı. Bu arada ABD'de dış ticaret açığı, Haziran ayında beklentilerin üzerinde artarak 49,9 milyar dolar oldu.

'Mali Kural' olumsuz hava yarattı

Bir yandan yurtdışındaki havayı koklayan yurtiçi piyasa diğer yandan Mali Kural tartışmalarıyla güne başladı. Bakan Ergün, Mali Kural'ın yatırım yapan bakanlıkların çekinceleri ve itirazı nedeniyle ertelendiğini belirtti ve 'Mali Kural'daki yüzde 5 büyüme, yüzde 1 bütçe açığı rakamları değişmez değil' dedi. Yapılan bazı yorumlar revizyonlarla Mali Kural'ın 2012'ye kalabileceğine işaret etti.

Bu arada derecelendirme kuruluşları da Mali Kural’la ilgili eleştirileri dile getirdi. Moody's, gecikmenin Türkiye'nin kredibilitesini olumsuz etkileyeceğini açıkaldı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun kıdemli analisti ve Başkan Yardımcısı Sarah Carlson, Mali Kuralın uygulamasının uzun süre gecikmesinin, Türkiye'yi mali politika çıpasından yoksun bırakarak, sıkı maliye politikasının gevşemesine neden olacağını söyledi.

Standard & Poor's, Mali Kural'daki gecikmenin 2011'deki mali politikalarda gevşeme baskısı endişesi yarattığını belirtti. S&P, "Mali Kural'ın ertelenmesi hükümetin harcama kısma isteksizliği endişesini artırıyor" açıklaması yaptı.

Fitch ise "Mali Kural'ın ertelenmesi ülke kredibilitesini gölgelendirdi" değerlendirmesinde bulundu. Fitch, "Erteleme 2011'de daha büyük bütçe açığı planlandığını bir göstergesi, öali politika gerçekleşmeleri, mali kurallardan daha önemli" ifadelerini kullandı.

İMKB 57.650 seviyesini kadar geriledi

Yaşanan bu gelişmeler İMKB’de satışları artırdı. Bileşik Endeks aşağı yönlü harekette 57.654 puana kadar indi. Kapanış yüzde 1.72 oranında kayıpla yapılırken, gün sonunda 1.5 milyar liralık işlem hacmi gerçekleşti.

Dolar 1.52 seviyesinde

Bugün uluslararası piyasada Dolar/Yen 84.73 ile son 15 yılın en düşük seviyesine geriledi. Euro/Dolar ise 1.2885 sente kadar indi. Güne yükselişle başlayan Dolar/TL serbest piyasada 1.5180, Euro 1.9670’ten kapandı. Dolar/TL valörlü işlemlerde 1.52’nin üzerinde seyrediyor.

Faiz 8.4 seviyesinde yataya döndü

Mali Kural’la ilgili son gelişme faizlerinde yükselmesine neden oldu. 25 Ocak 2012 vadeli gösterge tahvilde bileşik faiz günü yüzde 8.44 seviyesinden kapatırken, yarına valörlü işlemler yüzde 8.43 seviyesinden geçildi.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir