Küresel satış baskısı sürüyor

Libya'da devam eden gerilim ve Moody's'in Japonya'nın görünümünü düşürmesi satış baskısı yaratıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Devam eden Ortadoğu gerginliği ve emtia fiyatlarındaki dalgalanma, küresel piyasada satış baskısı yaratmaya devam ediyor. Özellikle de Libya'da tansiyonun düşmemesi petrol fiyatları ve dolayısıyla hisse senetleri cephesine baskı yapıyor.

Öte yandan Moody's'in Japonya'nın uzun vadeli kredi notu görünümünü, yüksek borç yükü nedeniyle, negatife çekmesi de bugün küresel satışını artıran bir diğer unsur oldu.

Asya'da ortalama yüzde 2 civarında kayıp yaşanırken, ABD ve Avrupa'da da satıcılı görünüm etkili.

İMKB ise düşüşle başladığı günde 64.030 seviyesine kadar geriledi. İlk seans 713 puan ve yüzde 1.09 değer kayıpla 64.415 puandan kapandı.

Bonoda satış, dolarda alım var

Faiz cephesinde ise satış tarafı ağırlık kazanmış durumda. Dün spot kapanışını yüzde 8.37'den yapan ve bugüne valörlü işlemlerde yüzde 8.5 seviyesine çıkan 7 Kasım 2012 vadeli tahvilin bileşik getirisi bugün yüzde 8.60 seviyesine çıktı. Gösterge faiz şu sıra 8.58 seviyesinde.

Moody's'in Japonya'nın uzun vadeli kredi notu görünümünü, negatife çekmesi sonrasında Dolar/Yen 82.90 sent civarında yer alıyor. Euro/Dolar 1.36 sent seviyelerinde işlem görürken, yurtiçinde Dolar/TL 1.60'ın üzerinde. Interbank işlemlerde en iyi alış/satış 1.6000/1.6030 TL düzeyinde yer alıyor. Serbest piyasada dolar 1.6005, euro 2.1815 liradan satılıyor.

* * *

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir