Laleli ve AB'nin desteği ile SeeNet Projesi hedeflerini aştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Y. Doç. Dr. Sefer  Gümüş / Haliç Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi

Laleli İstanbul,Türkiye ve dünyanın çok önemli  ekonomik  bölgelerinden biridir. Bölgenin kendi ekonomik döngüsünü yaratmada dünyada üstüne yoktur. İş dünyası  sınırlı kaynakları en iyi şekilde kullanır, ülkeye ve bölgeye küresel katkı sağlar. Dünyada eşi ve benzeri olmayan ticaret şeklini yaratır. Çarpan etkilerini tüm dünya ülkeleri ile paylaşarak ülkesinin ve başka ülkelerin dış ticaretlerini artırmada yardımcı olur.

Türkiye'nin hiçbir bölgesinde yerli ve  yabancı bu kadar araştırma yapılmamıştır. Bölgede son üç yılda dört araştırma yapılmış, analiz ve sentezleri yapılarak sonuçlara gidilmiş ve raporları yazılarak çoğu kitap haline getirilmiş baskı aşamasına gelmiştir. Şu anda bölgede 5'inci araştırmanın  hazırlıkları yapılmaktadır. Bölgede üniversite tarafından yapılan araştırmalar ile çok değerli bilgiler toplanmış ve bölge iş dünyası ile paylaşılmıştır. Bilgiler küresel dünyaya da taşınmış ve Avrupa Birliği bu bilgilerden yararlanmıştır.

Uzmanları tarafından yapılan araştırmalar ile bölge, üniversite-sanayi işbirliği çalışmaları başlatmış ve sürdürmektedir. Bu çalışmalar bölge  için büyük bir mutluluk kaynağı olmuştur. Sağlanan bilgiler  ticarette kullanılmış ve  işadamlarımızın yatırım, üretim ve ticari  değişkenlerinde büyük değişmeler olmuştur.

Avrupa Birliği böylesine güçlü araştırma ve bilgi depoları ile beslenen ve gelişen bölgeye hibe vermiştir. Çünkü araştırma sonuçları ile sağlanan bilgiler projeye dönüştürülmüş ve AB'nin takdirlerini kazanmıştır. Bu projenin adı Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşletme Networku-SeeNet Projesi-KOBİ iş destek programıdır. SeeNet Projesi 14 aylık uygulamaları ile çok büyük başarılar sağlamış ve sekiz ülke, 10 ortaklı proje 145.000 işletme ile çalışmıştır. Bu nedenlerle projenin süresi uzatılarak 18 aya çıkarılmıştır.

Projede bu zamana kadar yapılan faaliyet ve etkinlikler bölge iş dünyası, tüm kamuoyu ve hedef kitlelerle paylaşılmıştır. Laleli'ye AB'nin hibe vermesi, İstanbul ve  bölgenin gelişmesi ve dünya ticareti açısından çok önemli bir değişkendir.

Bölgede son yapılan 4. araştırma tamamen AB ve KOBİ'ler üzerine yapılmış ve iki ayda tamamlanan araştırmada deneklere 30 soru sorulmuş ve alınan yanıtlar eksel ve SPSS programlarından geçirilerek sonuçlara gidilmiştir. Bu araştırmanın sorularına alınan yanıtlardan bazılarını buraya alalım.

Örneğin: Türkiye'nin AB üyelik sürecinin uzamasının nedenleri sorulmuş, alınan yanıtlarda: İşletmelerin % 21 'i uyum aşamalarında gereken  çalışmaları tamamlayamadığımız için, % 10 u uyum sürecinde sektörde sorunlar yaşandığı için, % 31'i AB içinde Türkiye'nin üyelik sürecine sıcak bakmayan  ülkeler olduğu için, bu sorulara verilen yanıtların tümünün doğru olduğunu onaylayan işletmelerin oranının da % 38  olduğu araştırma sonuçlarından elde edilmiştir.

Araştırmanın ilginç sonuçlarından biri de şöyledir; Türkiye'nin AB'ye tam üye olmaması halinde Karadeniz ülkeleriyle işbirliği yapabilir diyenlerin oranı % 24, ABD ile işbirliğini artırmalıdır diyenlerin oranı ise % 25, İslam ülkeleriyle işbirliğini daha da sıklaştırabilir diyenlerin oranı  % 20, Türki cumhuriyetlerle işbirliği yapmalıdır diyenlerin oranı ise % 29'dur.

Türkiye, AB'ye üyelik sürecindeki çalışmalarını tüm ayrıntıları ile tüm kurum ve kuruluşları ile birlikte bir hükümet politikası olarak değil, daha da ileri giderek bir devlet politikası olarak sürdürmektedir.

Ancak süreçte çok büyük sorunlar ve sıkıntılar vardır. Fakat hiçbiri çözülmeyecek türden değildir. Yeter  ki çalışarak çözmek isteyelim.

Dünya küreselleşmiş ve küçülerek evimize kadar gelmiştir. Dünya bir aile olmuştur. Türkiye, AB'ye tam üye olsa da, olmasa da ihracatını % 60'ların üstündeki bir oranla AB'ye yapmaktadır. Halen ülkemizin potansiyel pazarıdır. AB'ye üyelik süreci uzadı diye dış ticaretimizi artırmaktan vazgeçmek gibi bir niyetimiz ve çabamız yoktur. Küreselleşen dünyada AB'nin kendisini ve geleceğini aramaya ihtiyacı yoktur. Bu sözde, fakat eylemde böyle görünmüyor. Çünkü AB bundan böyle Pasifik ülkelerine dönüyor. 'Asya'ya DÖN Projesi'yle.

İşte Laleli'de yürütülen SeeNet Projesi'ni bu anlamda değerlendirdiğimizde, Türkiye ve Laleli için bu projenin bir şans olduğunu ve bunu çok iyi değerlendirmek gerektiği gerçeği ortaya çıkmaktadır.

SeeNet Projesi'nin 14 ayı tamamlanmıştır. Bu zamanda yapılan araştırma ve çalışmaların alınan sonuçlarından sağlanan bilgilere göre % 83 oranında hedeflerine ulaştığı tespit edilmiştir. Alınan sonuçlarda AB'den daha çok Laleli iş dünyasının maddi ve manevi katkıları her türlü  değerlendirmenin üstündedir.