Lenovo çift haneli pazar payı hedefliyor

Lenovo Türkiye Genel Müdürü Burhanoğlu, 2012 yılında Türkiye'de yüzde 10'larda pazar payı yakalayacaklarını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Lenovo Türkiye Genel Müdürü Faik Burhanoğlu, 2012 yılında Lenovo'nun Türkiye'de yüzde 10'larda pazar payı "yakalayacağını" belirterek, "Sürekli yüzde 10 ve onun üzerinde kalmak önemli" dedi.

Burhanoğlu, Lenovo'nun 2010 yılı değerlendirmesi ve gelecek yıl beklentilerini paylaştığı basın toplantısında, Lenovo'nun dünya genelinde Türkiye'yi çok önemsediğini dile getirerek, bunun arkasında yatan sebebi, "Türkiye'nin önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde dünyada ilk 12-13 pazar içerisinde yer alacak olması" şeklinde açıkladı.

Yapılan araştırmalara göre, 2013 yılına gelindiğinde pazardaki sıralamanın değişeceğini, Çin pazar lideri olurken, ABD'nin ikinci, Brezilya'nın üçüncü sırada bulunacağını, şu anda ilk 10'daki İtalya'nın yerini Endonezya'nın alacağını anlatan Burhanoğlu, dünya pazarının çok hızlı değiştiğine işaret etti.

Burhanoğlu, Türkiye'nin, dünya pazarında ilk 10'un ardından gelen ülkeler arasında bulunacağını dile getirerek, bu yıl 3 milyon 400 bin adede ulaşması beklenen Türkiye bilgisayar pazarının, 2014 yılına gelindiğinde 13 milyon adede ulaşmasının öngörüldüğünü kaydetti.

Şu anda dünya pazarının yaklaşık 360 milyon adet olduğuna ve 2014'te 700 milyon adede çıkmasının beklendiğine değinen Burhanoğlu, "Türkiye'nin önemi, çekiciliği, cazibesi buradan geliyor. Dünya pazarı 4 yılda ikiye katlanırken, Türkiye dörde katlanıyor. Türkiye pazarı, dünya çapında gözle görülür oranda büyüyor" şeklinde konuştu.

Burhanoğlu, Lenovo'nun globalde ikinci çeyrek itibariyle yüzde 10,2 oranında pazar payı ile ilk kez çift haneli sayıya ulaştığını, Türkiye pazarının ortalama 2-3 katı büyüme kaydettiğini, pazar yüzde 13 küçülürken, Lenovo'nun yüzde 14 büyüdüğünü anlattı.

Türkiye'de pazar payında yüzde 6-7 bandında bulunduklarını belirten Burhanoğlu, şöyle konuştu:

"Bir önceki çeyrek, yüzde 7,9'duk, geçen çeyrek yüzde 6,3'tük. Bu seneki hedefimiz Türkiye pazarını toplamda yaklaşık yüzde 7 ile bitirmek. Şu anda içinde bulunduğumuz son çeyrek bizim gaza bastığımız, geçen sene de çok başarılı olduğumuz, bu sene de yine aynı başarıyı elde etmek istediğimiz bir çeyrek. Ürün gamımız çok çok genişledi. Dolayısıyla yüzde 7'nin üzerinde bir pazar payı bekliyoruz. IDC'nin tahmini toplam pazarın 1 milyon 160 bin adet olacağı. Oradan yola çıkarsak, bu çeyrekte 80 binin üzerinde bir rakam hedefliyoruz. Yılın tamamında 250 bin civarında satış rakamına ulaşmayı hedefliyoruz."

Türkiye, önem sırasında üçüncü sırada

Faik Burhanoğlu, Türkiye bilişim pazarının yüzde 70 tüketici, yüzde 30 kurumsal pazardan oluşurken, Lenovo'nun yüzde 55 tüketici, yüzde 45 kurumsal pazar konumuna dikkati çekti.

Lenovo'nun önem sırasına koyduğu ülkeler arasında Türkiye'nin üçüncü sırada yer aldığını vurgulayan Burhanoğlu, bunun, Türkiye pazarının büyüme potansiyelinden kaynaklandığını söyledi.

Burhanoğlu, Türkiye pazarına yüzde 2 gibi bir pazar payı ile başladıklarını hatırlatarak, önümüzdeki yıl yüzde 8,5 pazar payına ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti ve "2012 yılında yüzde 10'ları yakalarız. Sürekli yüzde 10 ve onun üzerinde kalmak önemli" dedi.

Lenovo Türkiye'nin Eastern Europe ve Turkey (EET) bölgesinde değerlendirildiğini, böylece Türkiye'nin global operasyondaki öneminin artığını anlatan Burhanoğlu, bunun daha odaklanmış bir stratejinin sonucu olarak oluşturulduğunun altını çizdi.

Burhanoğlu, ThinkPad'in piyasaya sürülmesinin 18'inci yılında 60 milyon adetlik satış rakamına ulaştığını, Lenovo'nun yeni hedefinin 100 milyon olduğunu açıklarken, Lenovo'nun kurumsal pazardaki "en önemli ürün serisi olan ThinkPad serisine KOBİ'ler için özel bir sınıf yaratarak, ThinkPad Edge serisini tasarladığını kaydetti.

Toplantıda verilen bilgiye göre, 2009-2010 yılı döneminde, Lenovo'nun global pazar payı 1,2 puan artarak, yüzde 8,8'e ulaştı. Lenovo, 2009-2010 döneminde, 16,6 milyar dolar gelir elde ederken, konsolide satışlarını, bir önceki yıla oranla yüzde 11,4 artırdı.

İlk mali çeyrekte, Lenovo, dünya çapındaki kurumsal laptop PC satışlarını bir önceki yıla oranla yüzde 50 büyütürken, bu oran, Lenovo'yu dünyanın önde gelen laptop satıcıları arasında altıncılıktan dördüncülüğe yükseltti.

Bu konularda ilginizi çekebilir