LYS'de 10 bin aday sıfır çekti

LYS'de İstanbul 2, Ankara, İzmir ve Bursa 1 birinci çıkardı. Türkçe-Sosyal bölümünde Bitlis'in en başarılı il olması dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Üniversite adaylarının katıldığı Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçları açıklandı. Sınavda, 784 bin 564 aday 180 ve üstünde puan alarak, üniversite tercihi yapmaya hak kazandı.  ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Lisans Yerleştirme Sınavları sonucunda (LYS) MF1, MF2, MF3, MF4 puan türlerinde İzmir Fen Lisesinden Arman Özdemir, TM1, TM2, TM3 puan türlerinde İstanbul Özel Fatih Lisesinden Mustafa Raşit Akınalp ve TS1, TS2 ve DİL1, DİL2, DİL3 puan türlerinden İstanbul lisesinden Cihan Mercan'ın 500 tam puan alarak sınavda birinci olduğunu bildirdi.

Sınavları düzenleyen Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 19-20 ve 26-27 Haziranda gerçekleştirilen sınav sonuçlarına ilişkin bilgi vermek amacıyla YÖK'te basın toplantısı düzenledi.

Yarımağan, beş oturuma toplam 1 milyon 856 bin 890 adayın girdiğini ve bu adaylardan 77'sinin sınavının çeşitli nedenlerle iptal edildiğini, 1 milyon 856 bin 813 adayın sınavının geçerli sayıldığını bildirdi.

7 Aday tam puan aldı

Yarımağan, Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonucunda birinciliği farklı puan türlerine göre 7 adayın 500 tam puan alarak paylaştığını bildirdi.

Prof. Dr. Yarımağan, sınav sonuçlarına ilişkin bilgi vermek amacıyla YÖK'te düzenlediği basın toplantısında, LYS'de dereceye girenleri açıkladı. Yarımağan'ın verdiği bilgiye göre, Matematik Fen (MF) puan türlerinde dereceye giren adayların puan türleri ve puanları şöyle:

1. İzmir Fen Lisesinden Arman Özdemir (500 tam puan)

2. Konya Meram Fen Lisesinden Mehmet Nuri Akıncı

3. Ankara Fen Lisesinden Aykut Arı

Türkçe-Matematik (TM) puan türüne göre dereceye girenler:

1. İstanbul Özel Fatih Lisesinden Mustafa Raşit Akınalp (500 tam puan)

2. İstanbul Özel Çağ Fatih Fen Lisesinden Zeynep Betül Yapar

3. Ankara Fen Lisesinden Kamil Çalışkan

Türkçe-Sosyal (TS) puan türüne göre dereceye girenler şöyle:

1. İstanbul Lisesinden Cihan Mercan (500 tam puan)

2. İstanbul Bahçelievler Prof. Dr. M. Turhan Sosyal Bilimler Lisesinden Çağrı Duyuk

3. Bursa Özel Nilüfer Fen Lisesinden Mustafa Kahraman

Dil puanı türünde 5 birinci var

Öte yandan Yabancı Dil (DİL) puan türünde Almanca, İngilizce ve Fransızca dillerinde 5 kişi 500 tam puan alarak birinciliği paylaştı.

DİL puan türlerinde dereceye giren adayların isimleri şöyle:

-İstanbul Lisesinden Cihan Mercan, DİL1, DİL2, DİL3 (Almanca)

-İstanbul Galatasaray Lisesinden Ayşe Aylin Kaya, DİL1, DİL2 (Fransızca)

-İstanbul Galatasaray Lisesinden Çağla Yasa, DİL3 (Fransızca)

-İstanbul Özel Çağ Fatih Fen Lisesinden Yusuf Arman, DİL1, Dİl2 (İngilizce)

-Ankara Fen Lisesinden Erol Can Bayraktar, DİL3 (İngilizce)

233 kişi kopya çekti

Sınavda 233 kişinin kopya çektiğinin belirlendiğini ve hangi testlerden kopya çekmişlerse bu testlerin geçersiz sayıldığını kaydeden Yarımağan, sınavda toplam 784 bin 564 adayın 180 ve üstünde puan alarak tercih yapmaya hak kazandığını ifade etti.

Yarımağan, sınavda çok sayıda puan türü olduğunu belirterek, genel başarı durumlarını hesaplarken tüm kriterlere göre Matematik-Fen (MF), Türkçe-Matematik (TM) ve Türkçe-Sosyal (TS) olmak üzere üç ana puan türünde sıralama yaptıklarını ifade etti. TM grubunda kız adayların, TS grubunda da erkek adayların daha başarılı olduğunu söyleyen Yarımağan, en başarılı grubun son sınıf düzeyindeki adaylar olduğunu bildirdi.

Sıfırın altında alan 18 bin aday var

Yarımağan, "LYS'de sıfırın altında puan alan 18 binin üzerinde aday var." dedi. Yarımağan, illere göre başarılı sıralaması şöyle açıkladı: Matematik Fen'de en başarılı iller Kırşehir, Kilis, Gümüşhane. Türkçe Matematik'te en başarılı iller Sinop, Kilis, Niğde. Türkçe-Sosyal'de en başarılı iller Bitlis, Siirt ve Gümüşhane. Yarımağan ayrıca KKTC'nin Türkçe ve Matematikteki ortalamasının tüm Türkiye'deki illerden daha düşük olduğunu belirtti.

"Bitlis, Siirt, Batman ve Hakkari şaşırttı"

LYS, Bitlis, Siirt, Batman ve Hakkari'nin bu yıl elde ettiği başarı, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'ı hem şaşırttı hem sevindirdi. Yarımağan, "Hakkari, Türkiye sonuncusu oluyordu, Hakkari'yi kurtardık. Şimdi Ardahan'da sıra" dedi.

Yarımağan, LYS sonuçlarına ilişkin bilgi verdikten sonra YÖK'ten ayrılırken gazetecilerle sohbet etti. LYS sonucunda toplam kaç adayın "sıfır" puan aldığının sorulması üzerine Yarımağan, "Ne olur bir sene de başka bir şeyi ön plana çıkarın. Bırakın o garibanları" diye espriyle karışık yanıt verdi. Gazetecilerin, "sıfır alanları sayısını gizlemenin gerçeği değiştirmediği" sözleri üzerine Yarımağan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hakkari Türkiye sonuncusu oluyordu, Hakkari'yi kurtardık. Hakkari, bir puan türünde sondan onuncu, birinde sondan beşinci, birinde de ortalarda. Demek ki orada bir şeyler yapılmış... Şimdi Ardahan'da sıra. Yani hep aynı il olmasın, değişsin. Biraz gayret gösterirlerse olabilir. Çünkü bir soruyla hemen sıralama değişiyor, sonuncu olmaktan kurtuluyorlar."

708 bin kontenjan var

Yarımağan, 2010 yılı için üniversite kontenjanlarının, merkezi yerleştirme ve özel yetenek sınavıyla öğrenci alan programlarda toplam 708 bin 274 olarak belirlendiğini açıkladı.

Yarımağan, LYS sonuçlarına ilişkin bilgi vermek için YÖK'te düzenlediği basın toplantısında bu yılki üniversite kontenjanlarını açıkladı.

Kontenjanların bu yıl geçen yıla göre örgün programlarda yaklaşık 75 bin arttığını belirten Yarımağan, merkezi yerleştirme ile öğrenci alan programların kontenjanlarının 686 bin 154, özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programların ise 22 bin 120 olduğunu bildirdi.

Yarımağan, böylece üniversitelere bu yıl toplam 708 bin 274 kontenjan ayrıldığını söyledi.

Dört yıllık lisans programları için 374 bin 68, iki yıllık ön lisans programlar için 312 bin 86 kontenjan ayrıldığını belirten Yarımağan, sınavsız geçişle öğrenci alan programların kontenjanların ise 309 bin 245 olduğunu söyledi.

En fazla kontenjana sahip olan üniversiteler hakkında bilgi veren Yarımağan, en fazla kontenjanın 23 bin 16 kontenjan ile Selçuk Üniversitesi'nde olduğunu belirtti. Yarımağan, bu üniversiteyi, sırasıyla Anadolu, Süleyman Demirel, Kocaeli, İstanbul, Sakarya, Atatürk, Dumlupınar, Gazi ve Afyon Kocatepe üniversitelerinin izlediğini bildirdi.

Tercihler 26 Temmuz'da

Tercih ve yerleştirme konusuna da değinen Yarımağan, "2010-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu"nun basılmakta olduğunu belirtti.

Kılavuzun oldukça kapsamlı bir belge olduğunu ifade eden Yarımağan, bu kılavuzun dağıtımının 19 Temmuz Pazartesi gününden itibaren başlayacağını ve 22 Temmuz 2010 tarihine kadar dağıtımın tamamlanacağını söyledi.

Yarımağan, "Adaylar acele etmesinler. Özellikle İstanbul'a bu kılavuz biraz geç dağıtılacak. Ama 22 Temmuz'a kadar tüm adaylar kılavuzu elde edebilirler. 17 Temmuz Cumartesi gününden itibaren kılavuza ÖSYM'nin internet sitesinden erişilebilecek" dedi.

Tercih döneminin 26 Temmuz-6 Ağustos 2010 tarihleri arasında olduğunu bildiren Yarımağan, en geç 22 Temmuz'a kadar Türkiye'deki tüm okullara kılavuzun ulaşmış olacağının belirtti.

Kılavuzun adaylar tarafından dikkatli bir şekilde incelenmesi gerektiğini vurgulayan Yarımağan, "Bu sene bildiğiniz gibi sistemde bir değişiklik oldu. Puan türleri, puan aralıkları, katsayı değerleri değişti. Bu yeni değerlere göre hesaplanan geçen seneki öğrencilerin puanları kılavuzda yer alıyor. Başarı sıraları da yer alıyor. Ancak bu değerler belirli bir hata payıyla oluşturulduğu için adayların biraz dikkatli olması ve adayların biraz geniş aralıktan tercih yapması önerilmekte" diye konuştu.

Adayların bu yıl geçen yıla göre daha fazla tercih yapabileceğini duyuran Yarımağan, "Geçen yıl en çok 24 tercih yapabiliyorken, bu yıl YÖK'ün aldığı karar gereği 30 tercih yapılabilecek" dedi.

Tercih süresinin uzatılmayacağının altını çizen Yarımağan, "Bu nedenle biz adaylardan sınav sonuç belgesinin gelmesini beklemeden puanlarını öğrenmelerini ve tercihlerini yapmalarını istiyoruz. Sınav sonuç belgesi bu yıl oldukça kapsamlı. Sonuç belgesinin adaylara ulaşması ay sonunu bulabilir. Yani önümüzdeki pazartesi günü postalanmaya başlayacak" dedi.

Yarımağan, tercih aşamasında tüm adaylara başarılar diledi.

Yerleştirme sonuçları 20 Ağustos'da

Adaylar, tercih çalışmalarında destek almak için ÖSYM'nin web sitesinden yararlanabilecek. Adaylar tercihlerini başvuru merkezleri aracılığıyla ya da bireysel olarak internet üzerinden ÖSYM'ye gönderebilecek. Bankaya tercih için herhangi bir ücret yatırılmayacak.

Adayların tercihlerini başvuru merkezi aracılığıyla göndereceklerse, zamanında randevu almaları gerekiyor. Tercihlerin internet üzerinden bireysel olarak göndereceklerin "Tercihleriniz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir" uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan tercih listesini almaları gerekiyor.

Yerleştirme işlemlerinin yaklaşık iki haftada tamamlanması ve 20 Ağustos 2010 dolaylarında sonuçların açıklanması planlanıyor.

Felsefe'de tam yapan olmadı

LYS 4’te tarih, coğrafya 2 ve felsefe testi vardı. Tüm sorulara cevap verilemeyen tek test felsefe oldu.

Yabancı dil testinde 80 soru üzerinden yapılan testte İngilizce’de 88 aday tüm sorulara doğru cevap verdi.

MF'de tek aday en yüksek puanı aldı

1 aday Matematik-Fen’de en yüksek puanı aldı. Bu puan türünde her üç bölümde de en yüksek puanı alan tek bir aday oldu. 

180 ve üzerinde puan alan aday sayısı 400 binin üzerinde oldu.

MF'de kızlar daha başarılı

MF’de kızların erkeklerden daha başarılı olduğu, kızlardaki başarı oranının yüzde 86, erkeklerdeyse 79 olduğu belirtildi. TM’de kızlar, TS’deyse erkekler daha başarılı oldu.

En başarılı okullar Fen liseleri

MF’de en başarılı okullar 421 puan ortalamasıyla Fen liseleri oldu. Onu Özel Fen lisesi (379 puan), askeri liseler izledi. 

TM’de Fen Lisesi, Sosyal Bilimler liseleri, askeri ve öğretmen liseleri izledi.

Sınav sonuçları, http://lys.osym.gov.tr ve http://lys2010.osym.gov.tr internet adreslerinden öğrenebilecek.

Sınavı kazanarak tercih listesi hazırlayan adaylar, tercih formlarını 26 Temmuz-6 Ağustos arasında teslim edecekler.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir