”Makedonya'nın üyeliği bölge için önemli”

Babacan, Makedonya'nın 'Avrupa-Atlantik kurumlarına üyeliğinin' hem Makedonya, hem bölge için önemli olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Makedonya'nın Avrupa-Atlantik kurumlarına üyeliğinin hem Makedonya, hem bölge için önemli olduğunu, NATO gibi güvenlik ve istikrar açısından son derece önemli bir kurumun alacağı kararlarda münferit yaklaşımların doğru olmadığını bildirdi.

Babacan, Makedonya Dışişleri Bakanı Antonio Miloşoski ile Dışişleri Bakanlığında yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Türkiye ile Makedonya arasında derin dostluk ilişkileri bulunduğunu, "biraz önce bu dostluk ilişkilerin ruhunu yansıtan bir anlaşmayı imzaladıklarını" kaydetti.

Makedonya'nın Avrupa-Atlantik kurumlarına üyeliğinin hem Makedonya, hem bölge için önemine işaret eden Babacan, Türkiye'nin Makedonya'nın NATO üyeliğini kuvvetli şekilde desteklediğini ve bu ülkenin NATO'da hak ettiği yeri en kısa sürede almasını ümit ettiğini söyledi.

Babacan, AB'ye tam üyeliğin Türkiye'nin hedefi olduğu gibi Makedonya'nın da hedefi olduğunu hatırlattı, Makedonya'nın adaylık statüsünün en kısa sürede müzakere eden ülke statüsüne yükselmesi umudunu dile getirdi.

Makedonya'nın Balkanlar'ın kalbinde stratejik önem taşıyan bir coğrafyada bulunduğunu belirten Babacan, bunun Makedonya'ya "ekonomik ve ticaret kavşak" niteliği kazandırdığını kaydetti. Babacan, son dönemde ikili ticaret hacminin hızla arttığını, Türk şirketlerinin Makedonya'ya yatırım yapma arzusunun da güçlendiğini ifade etti.

Makedonya'nın parlak bir geleceğe sahip olduğuna ilişkin inancını dile getiren Babacan, "İleride hem NATO'ya, hem AB'ye tam üye, müreffeh, kalkınmış bir Makedonya'nın uluslararası alanda hak ettiği yeri bulacağına inanıyorum" dedi.

Makedonya Dışişleri Bakanı Antonio Miloşoski

Makedonya Dışişleri Bakanı Antonio Miloşoski de imzalanan anlaşmanın hem Türkiye, hem ülkesi için önemine dikkati çekti ve bu anlaşmanın ikili ilişkilerin geliştirilmesine yardımcı olacağını söyledi.

Türkiye'nin, bağımsızlığını kazandığı ilk günden beri Makedonya'ya destek verdiğini anımsatan Konuk Bakan, bu anlaşmanın ikili ilişkilerin bundan sonra nasıl gelişeceğinin bir göstergesi olacağını belirtti. Miloşoski, iki ülkenin ekonomi, ticaret, siyaset, kültür, sanayi ve terörle mücadele gibi pek çok alanda mükemmel düzeyde ilişkilere sahip olduğunu ifade etti.

Konuk Bakan, Türkiye'ye NATO üyeliği için verdiği destekten dolayı teşekkür etti.  Makedonya'nın AB ve NATO'ya üye olmak için elinden geleni yapacağını bildiren Miloşoski, AB ile müzakerelere başlayan Türkiye'nin tecrübelerinin kendileri için değerli olduğunu, kendilerinin de bir an önce müzakerelere başlamak istediklerini belirtti.

"Ulusal Programa ilişkin çalışmalar tamamlandı"

Dışişleri Bakanı Babacan, Ulusal Programa ilişkin bir soru üzerine, bu konudaki çalışmaların tamamlandığını ve taslağı Başbakanlığa gönderdiklerini bildirdi. Başbakanlıkta ilgili kişilerin taslağın takvimi üzerinde koordinasyon çalışması yaptığını, içerik olarak belirli bir noktaya gelinmiş durumda olunduğunu kaydeden Babacan, Başbakanlığın Meclisin programına bakarak takvimi gözden geçirdiğini, takvim tamamlandıktan sonra Bakanlar Kurulu kararıyla açıklanacağını belirtti.

Babacan, Program için kendilerine 51 kadar yazılı yanıt geldiğini, bunlara bakılarak yapılan çalışmaların önümüzdeki dönem için önemli yol haritası olacağını kaydetti.

AB İlerleme Raporu ile ilgili değerlendirmenin de sürdüğünü ifade eden Babacan, farklı bölümlerle farklı bakanlıkların ilgilendiğini, resmi görüşün AB Komisyonuna iletileceğini belirtti. Babacan, İlerleme Raporunun hem üslup, hem de ton olarak makul olduğunu, ancak katılmadıkları noktalar bulunduğunu, değerlendirmenin birkaç hafta daha sürebileceğini kaydetti.