MASAK kara para peşinde
Kara para ve terörizmin finansmanıyla mücadelede kapsam genişliyor. MASAK, kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla etkin mücadele edebilmek amacıyla bilgi paylaşımında bulunduğu ülkelerin sayısını artırıyor.
ANKARA - Kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla uluslararası boyutta etkin mücadele edebilmek amacıyla bilgi paylaşımında bulunduğu ülkelerin sayısını her geçen yıl artıran Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), bugüne kadar anlaşma imzaladığı ülke sayısını 35'ten 38'e çıkarmayı planlıyor.
Geçtiğimiz ay Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ndeki ekonomik krizin, buranın kara para aklama merkezi haline gelmesinden kaynaklandığına ilişkin iddialar, söz konusu suçlarla uluslararası mücadele konusunu bir kez daha gündeme taşıdı.
Kendisine, aklama suçunun tespitine ve terörün finansmanının önlenmesine yönelik politika oluşturulması ve düzenleme yapılmasına katkıda bulunmak, hızlı ve güvenilir bir şekilde bilgi toplamak ve analiz etmek, araştırma ve inceleme yapmak, elde edilen bilgi ve sonuçları ise ilgili makamlara iletmeyi misyon olarak belirleyen MASAK da bu kapsamda işbirliği yaptığı ülkelerin sayısını artırmaya hazırlanıyor.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, bugüne kadar 35 ülkenin ilgili birimleriyle anlaşma imzalayan Kurul, bu yıl da Fransa, İtalya ve İspanya ile işbirliği yapmayı planlıyor. Söz konusu ülkelerle de anlaşma imzalanması halinde, MASAK'ın işbirliği yaptığı ülke sayısı bu yıl 38'e çıkacak.
Anlaşmalar, hız ve etkinlik sağlıyor
Söz konusu anlaşmalar, kara para ve terörizmin finansmanıyla mücadele çerçevesinde yürütülen çalışmalarda hem hız hem de etkinlik açısından katkı sağlıyor.
Yetkililerin verdiği bilgiye göre, bu anlaşmaların teorik ve pratik boyutu bulunuyor. Anlaşmaların teorik boyutuyla ülkeler işbirliği konusunda kararlı olduklarını bir anlamda deklare ediyor, pratik anlamda ise daha hızlı bilgi değişimi sürekli olarak yapılıyor. Anlaşmalar ile finansal istihbarat değişiminde ülkelerin çekingen davranmasının da önüne geçiliyor.
Kara paranın boyutu
Yetkililer, aklamaya konu gelirlerin gerçek büyüklüğünü bilmenin imkansız olduğunu belirtiyor.
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından geçtiğimiz yıllarda yapılan bir tahmine göre, 1 yılda aklanan kara para miktarı 1,5 trilyon dolar civarında. Uluslararası Para Fonu (IMF) ise kara para aklamanın boyutunun dünya milli gelirinin yüzde 2-5'i arasında olduğunu ifade ediyor. Buna göre, dünyada para aklamanın ekonomik boyutu yaklaşık 1-2,5 trilyon doları buluyor.
Türkiye'nin işbirliği yaptığı ülkeler
MASAK'ın kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile ilgili finansal istihbarat değişiminde işbirliğine gittiği ülkeler ile muhtıraya imza koydukları yıllar şöyle:
-KKTC (2006)
-Endonezya, Portekiz, İsveç (2007)
-Moğolistan, Afganistan, Gürcistan, Arnavutluk, Suriye, Romanya (2008)
-Hırvatistan, Makedonya, Güney Kore, Bosna-Hersek (2009)
-Japonya, Ukrayna, Norveç, Ürdün, Senegal, Lüksemburg (2010)
-İngiltere, Kanada, Monako, Finlandiya, Belarus (2011)
-ABD, Polonya, Hollanda, Kosova, Malezya, Belçika (2012)
-Rusya, Filipinler, Güney Afrika, Almanya (2013)