Maxilines, Çin’de ofis kuracak gündemde yabancı ortaklık da var

Depolama yatırımlarını yüzde 120 artıran Maxilines, geçen yıl yüzde 68, bu yıl ilk çeyrekte yüzde 80 büyüdü. Çin’de ofis planlalayan şirket globalleşme hedefi için yabancı ortaklık yapacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

aysel-yucel-013.png

Tekzen Grup şirketlerinden Maxilines Maksimum Lojistik, yatırımlarını hızlandırdı. Yapı market sektöründe odaklanan şirket, depolama alanını 2014’te yüzde 120 artırdı. Müşteri sayısı bu ulanda 102’ye ulaştı. 2014’ü yüzde 68 gibi yüksek bir büyümeyle kapatan işirketin, bu yıl ilk çeyrek büyümesi yüzde 80’i aştı. Hız kesmeyen şirket, İstanbul ve Antalya’ya yeni depo yatırımı yapacak, Çin’de ofis açma hazırlığında. Genel Müdür İlyas İleri, “Daha hızlı büyümek istiyoruz. Önümüzdeki iki yıl içinde yabancı ortaklık planlıyoruz. Teklifler geliyor ama biz önce bazı yatırımlarımızı tamamlamak istiyoruz” dedi. 

Yurtiçi ve yurtdışı taşıma yapan Maxilines’in Genel Müdürü İlyas İleri, 1997 yılında kurulan şirkette 2012’de yeniden yapılanmaya gidildiğini, depolama ve dağıtım alanında önemli IT yatırımları gerçekleştirildiğini söyledi. Filo, sipariş ve depo yönetiminin yanı sıra araç takip sistemlerinde son teknolojileri kullanmaya başladıklarını, yeni yatırımlarla birlikte işlerinin de önemli ölçüde arttığını belirten İleri, “2014 depo kapasitemizin artışıyla birlikte şirket de yüzde 68 büyüdü” dedi. 

‘Yapı markette uzmanlaştık’ 

Yapı market sektöründeki açığı görerek bu alanda uzmanlaşma kararı aldıklarını belirten İlyas İleri, “Yapı market sektöründe bir boşluk olduğunu gördük ve bu alana yatırım yaptık. Tekzen gibi pek çok firmanın ithalat taşımalarında lojistik vermeye başladık. Hem parsiyel hem komple taşıma yapıyoruz. Ağırlıklı olarak Uzakdoğu’dan konteynerlerle gelen malları teslim alıyoruz. Gümrük işlemlerini yaptıktan sonra kendi depomuza çekiyoruz. Burada mağaza siparişlerini hazırlayıp sevk ediyoruz. Bir de Tekzen’in ihracat kanadı var. Erbil, Romanya’daki iki mağaza ve Kıbrıs’ta açılan iki mağazanın da ihracat taşımaları bizim üzerimizden yapılıyor” diye konuştu. Bunun dışında perakende sektörüne hitap eden ‘cross dock’ işleri olduğunu aktaran İleri, ayrıca proje taşımacılığı da yaptıklarını belirtti. Bir dinamit firmasının ithalatını ve ihracata yönelik yurtiçi taşımasını yaptıklarını anlattı. Bundan sonraki süreçte ise raf yönetimine geçmek istediklerini belirten İleri, “Bu hedefle ilgili çalışmalarımız sürüyor. Yazılımın yanı sıra araç ve depo yatırımları yapacağız. Artan talep doğrultusunda yeni depo yatırımlarına hazırlanıyoruz. Bir müşteriyle daha anlaşmak üzereyiz. 7 bin metrekare daha depo yatırımı yapacağız. Toplam 25 bin m2 kapalı alanımız var, 7 ayrı depoda. Depolarımız Büyükçekmece, Tuzla, Ankara, Bursa, Antalya İzmir ve Tarsus’ta” dedi. 

Antalya’da yeni yatırıma hazırlanıyor 

Maxilines’in henüz yurtdışında ofisi yok. Şirketin önümüzdeki dönem hedeflerinden biri de yurtdışında ofis açmak. İlk olarak Uzakdoğu’da açmayı planladıklarını aktaran İlyas İleri, “İthalatta ağırlıklı olarak Uzakdoğu’dan taşıma yapıyoruz. 2015 yılında 700 konteynerlik mal getirmeyi planlıyoruz. Bunun yüzde 95’i 40’lık konteynerler olacak. Uzakdoğu’dan taşımalarımız fazla olduğu için yurtdışında ilk ofisimizi Çin’de açacağız gibi görünüyor” diye konuştu. Bu yılın ilk çeyreğinde yeni depo yatırımları ve yeni müşteriler sayesinde ciro bazında yüzde 83 büyüme sağladıklarını açıklayan İleri, yıl içerisinde depolama yatırımlarını sürdüreceklerini ve iş hacimlerini geliştireceklerini söyledi. 

Yakın geçmişte Antalya’da bir depo yatırımı yaparak mobilya sektöründe önemli bir açığı kapattıklarını vurgulayan İleri, şunları kaydetti: “Mobilya ithalatında çoğu ihtisas gümrüğü kapandı. İstanbul’a en yakın İnegöl, Ankara, Antalya ve Trabzon ihtisas gümrükleri açık kaldı. Biz buradaki sıkıntıyı erken gördük ve Antalya’da yapılandık. Antalya Limanı’nı kullanarak Türkiye’ye oradan dağıttık. Tekzen ile yaptığımız anlaşmada Türkiye’nin bütün bahçe mobilyaları o gruba giren bütün ürünleri Antalya gümrüğüne indirerek Antalya depomuzdan dağıtımını gerçekleştirdik. Böylece müşterimize zaman ve para kazandırdık. Sektördeki diğer oyunculardan talep geldi. Antalya’da büyük bir depoyu da önümüzdeki sene açarak çok daha fazla müşteriye ve mobilya dışında farklı sektörlere de hizmet vereceğiz.”

Yabancı ortakla büyümesini hızlandıracak

Maxilines olarak büyümeyi hızlandırmak ve uluslararası pazarda güçlenmek amacıyla önümüzdeki iki yıl içerisinde yabancı bir firma ile ortaklık planladıklarını ifade eden İlyas İleri, şöyle konuştu: “Stratejik büyüme hedefl erimiz doğrultusunda yabancı bir firma ile ortaklık yapacağız. Şu anda henüz istediğimiz büyüklüğe ulaşamadık. Bu nedenle gelen teklifleri kabul etmedik. Ancak belli bir büyüklüğe ulaşınca ortaklık görüşmelerine başlayacağız. Uluslararası düzeyde bir birleşme sağlamayı hedefliyoruz. Şu anda Japon bir firmanın Türkiye’deki iç dağıtımına yardımcı oluyoruz. Onlarda bizim dışarıdaki işlerimizi yapıyor. Onların gemilerini kullanarak taşıma yapıyoruz. İşbirliğimiz oldukça iyi gidiyor. İlerleyen bir zamanda onlarla ortak bir şirket kurmayı da gündemimize alabiliriz.”

Bu konularda ilginizi çekebilir