MB: Yüksek miktarlı satış sürecek

Merkez Bankası bugün yapılan döviz satım ihalesi uygulamasına benzer şekilde yüksek miktarlı döviz satım ihalelerinin sürebileceğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Doların ateşini söndürmek için harekete geçen Merkez Bankası yaptığı yeni değerlendirmede, bugün yapılan döviz satım ihalesi uygulamasına benzer şekilde yüksek miktarlı döviz satım ihalelerinin süreceğini açıkladı.

Yakın dönemde Türkiye’nin de dahil olduğu gelişmekte olan ülkelerin döviz kurlarında iktisadi temellerden kopuk aşırı oynaklık ve düzensiz hareketler gözlenmeye başlandığını belirten TCMB, bu doğrultuda gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının döviz kurlarına uygun gördükleri araç ve yöntemlerle güçlü ve etkili müdahalelerde bulunmaya başladıklarını ifade etti.

Bu doğrultuda, TCMB de 4 Ağustos 2011 tarihli Para Politikası Kurulu toplantısında belirlenen strateji çerçevesinde gerekli gördüğü günlerde, bugün yapılan döviz satım ihalesi uygulamasına benzer şekilde yüksek miktarlı döviz satım ihaleleri yoluyla piyasaya döviz likiditesi sağlamaya devam edileceğini duyurdu.

1.8 milyar teklif geldi, 750 milyon dolar sattı

Bu arada Merkez Bankası'nın bugünkü satış tutarını 1.3 milyar dolar olarak duyurduğu döviz satım ihalesine 1.8 milyar dolar teklif gelirken, 750 milyon dolarlık satış yapıldı.  İhale öncesi 1.8640 seviyesinde bulunan Dolar/TL, 1.8730 liraya yükseldi.

Merkez Bankası tarafından yapılan bugünkü döviz satım ihalesine 1 milyar 832 milyon dolar teklif geldi. MB'nin 750 milyon dolar sattığı ihalede ortalama fiyat 1.8630 TL maksimum fiyat 1.8650 TL ve minimum fiyat 1.8616 TL oldu. İhaleye gelen tekliflerin ortalama fiyatı ise 1.8542 TL şeklinde oluştu.

MB, döviz satım ihalelerinde bugüne kadar tutar olarak en fazla 350 milyon dolar satmıştı. Merkez Bankası 5 Ağustos'tan bu yana 3 milyar 970 milyon dolarlık satış yapmış oldu.

Bir biri ardına gelen açıklamalar sonrası dalgalanan dolar bugün 1.86-1.89 aralığında hareket etti. Son değerlendirmeler sonrası Dolar/TL’de en iyi alış/satış 1.8700/1.8730 seviyesinde bulunuyor.

>> MB dövize müdahale etti

 

Bu konularda ilginizi çekebilir