Meclis resepsiyonu iptal edildi
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni yasama yılının açılışında yapılacak resepsiyonun iptal edilmesi için talimat verdiğini söyledi.
ANKARA - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni yasama yılının açılışında yapılacak resepsiyonun iptal edilmesi için talimat verdiğini bildirdi.
Çiçek, Diplomasi Muhabirleri Derneği yönetim kurulu üyelerini kabulünde, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.
TBMM'nin, her yasama yılı açılışında yapılan resepsiyonun iptal edilmesi talimat verdiğini açıklayan Çiçek, bu kararı, "ülkenin içinde bulunduğu durumu göz önüne tutarak aldığını" söyledi. Çiçek, "TBMM'nin yeni yasama yılı açılış törenleri planlandığı gibi yapılacak. Ancak akşam yapılan resepsiyon iptal edildi" dedi.
BDP'lilere çağrı
BDP milletvekillerine yemin etmeleri çağrısını yineleyen Çiçek, "Türkiye'de 25. seçimi yaptık. Adaylar seçimlere neden girerler? Parlamentoya seçilmek ve ülkeyi buradan yönetmek için" dedi.
"12 Haziran seçimlerini de bu parlamento için yaptık" diyen Çiçek, şöyle devam etti:
"Herkesi görevini yapmaya davet ediyorum. Yeni bir Anayasa yapılacaksa -ki halkın beklentisi de bu yönde- Meclisin en önemli görevi budur.
Tüm partilerin, bu Anayasa'nın yapılması konusunda katkıları önemlidir. TBMM'de temsil edilen partilerin bu süreçte, Meclis dışındaki partilerden ya da sivil toplum kuruluşlarına göre daha fazla sorumluluğu vardır. Yemin etmek ve parlamento çalışmalarına katılmak hem görev, hem de sorumluluktur. Bu de hep bu sorumluluğun yerine getirilmesi konusunda hep davette bulundum. Mevcut mevzuat ve Anayasa doktrini açısından ön şart; göreve başlamak için yemin etmektir."
Milletvekillerinin yemin etmemesinin, Meclis çalışmalarını nasıl etkileyeceğinin ve komisyonlarda çalışma yapılıp yapılamayacağının sorulması üzerine "Komisyon çalışmaları da bir yasama faaliyetidir. Yasama faaliyetleri, 'falanca gelirse yapılır' gibi bir şarta bağlı değil. Aksi takdirde, bir parti 'ben Meclis'e gelmiyorum' diyerek, tüm Meclis'i tıkayabilir" açıklamasında bulundu.
Uzun tutukluluk konusunda AİHM uyarısı
TBMM Başkanı Çiçek, tutuklu vekillerin durumunun hatırlatılması üzerine, uzun tutukluluk sürelerine değinerek, "Tutukluluk bir tedbirdir, mahkumiyet değildir. Sadece Türk Ceza Hukuku'nu değil, Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeleri de göz önüne alın" diye konuştu. Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Anayasa'nın 90. maddesi hak ve özgürlüklerle ilgili anlaşmaları iç hukukun parçası yapmıştır. Üstelik, kanunlarla bu sözleşmeler arasında aykırılık olunca, sözleşmeler öncelik taşır. Her hukukçu normlar hiyerarşisini bilir. Hangi normların öncelikli olduğunu bilir. Tüm kamuoyunun olduğu gibi, bizim de beklentimiz, bu davaların bir an önce sonuçlandırılmasıdır."
Çiçek, "normlar hiyerarşisine" vurgu yaparak, "kuvvetler ayrılığı" ilkesini hatırlattı ve yasama ile yürütme organlarının, yargıya müdahale etmelerinin söz konusu olmadığını söyledi.
TBMM Başkanı Çiçek, geçmişte, yargının yasama ve yürütmeye müdahalesine tepki koyan bir insan olarak, "dün dündür, bugün bugündür" demeyeceğini ifade ederek, "Dolayısıyla yargıya müdahale edemem. Her erk, kendi görev alanı içinde faaliyet göstermeli" diye konuştu.