Meclis tatile girdi

TBMM 1 Ekim'e kadar tatile girdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP'lilerin "yemin krizi" ve BDP'lilerin Meclise gelmemesi tartışmalarıyla açılan TBMM 1 Ekime kadar tatile girdi.

TBMM, 24. Dönem'e tartışmalı başladı. Meclis, 18 gün süren 1. Yasama Yılı'nda andiçme töreni; Meclis Başkanı ve Başkanlık Divanı ile komisyonlar için yapılan seçimler; hükümet programının okunması, görüşülmesi ve güvenoylamasının ardından son olarak bir kanunu yasalaştırıldı.

Meclis, 12 Haziran seçiminin ardından eksik toplandı. TBMM Genel Kurulu, 28 Haziranda AK Parti ve MHP milletvekillerinin andiçmesiyle başladı. CHP'lilerin "Ergenekon davası" sanıklarından İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ve Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın "uzun tutukluluk süresini" eleştirerek andiçmemesi açılışa damgasını vurdu. BDP destekli bağımsız milletvekilleri ise kayıt yaptırmadığı için Genel Kurulda yer almadı.

TBMM Genel Kurulu, daha sonraki süreçte 25. TBMM Başkanı'nı da seçti. AK Parti Ankara Milletvekilleri Cemil Çiçek ve Zelkif Kazdal ile MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay aday olarak yarıştı. Seçimin üçüncü turunda, Cemil Çiçek, TBMM Başkanı oldu.

Çiçek, TBMM Başkanlığına seçilmesiyle yoğun bir mesaiye başladı ve "yemin krizine" el attı. Çiçek'in, AK Parti ve CHP yöneticilerini, konunun çözümü için biraraya getirmesinin ardından yapılan ortak açıklamayla CHP'liler 11 Temmuzda TBMM Genel Kurulunda andiçti.

TBMM Başkanı Çiçek, daha sonra AK Parti ile BDP temsilcilerini de buluşturdu, ancak bu görüşmelerden olumlu sonuç çıkmadı. Kayıt yaptırmayan BDP'liler ve BDP destekli bağımsız milletvekillerin andiçme işleme de gerçekleşmedi.

Bu arada, CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, partisinin tutumunu eleştirerek, andiçmeme kararını sürdürdü. TBMM'de Gök'ün yanı sıra BDP'li 29 ve bağımsız 6 milletvekili ile tutuklulukları devam eden Haberal, Balbay ve MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan andiçmeyen milletvekilleri arasında yer aldı. Tutuklu milletvekillerinin durumu yargı kararına bağlı olarak netlik kazanacak. Diğerlerinin andiçmesi ise TBMM'nin tatili nedeniyle 1 Ekim sonrasına kalacak. Kayıt yaptırmayan BDP ve 6 bağımsız milletvekilleri ile andiçmeyen Gök'ün maaşları emanete alındı.

TBMM, anayasa hükümleri uyarınca 1 Ekim 2011 Cumartesi günü saat 15.00'de toplanarak yeni yasama yılına başlayacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir