Meclis, yarın olağanüstü toplanacak

TBMM Genel Kurulu, 4 eski bakan ile ilgili fezlekeler nedeniyle tatiline ara verecek. CHP'nin genel görüşme önergesi de yarınki olağanüstü toplantıda ele alınacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yerel seçimler nedeniyle ara tatile giren Meclis, yarın 4 eski bakan ile ilgili fezlekeler nedeniyle olağanüstü toplanacak.  

Meclis yarın 15.00'te toplanacak

CHP'nin; "Meclis'e intikal etmiş olan bakanlar ile ilgili fezlekelerin okunarak Genel Kurul'un bilgisine sunulması" amacıyla yaptığı olağanüstü toplantı çağrısı üzerine TBMM Genel Kurulu, yarın saat 15.00'te toplanacak. 

Genel Kurul'da birleşimi  Başkanvekili Sadık Yakut yönetecek. Yakut, birleşimi açtıktan sonra toplantı yeter sayısının olup olmadığını arayacak. Toplantı yeter sayısının (184) olması halinde, görüşmelere geçilecek. Genel Kurul'da önce CHP'nin olağanüstü çağrı istemi, daha sonra ise TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in çağrı yazısı okunacak ve çağrı yazısındaki konunun görüşülmesine geçilecek. CHP'nin fezlekelerin bilgiye sunumu ve Genel Görüşme önergesinin görüşülmesini isteyen yazıları okunacak.  

Dosyaların vekillerin incelemesine açılıp açılmayacağı muallakta

TBMM Genel Kurulu'nda, "Başkanlığın sunuşları" içinde TBMM Başkanlığı Tezkeresi okunacak. Tezkerede; Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan, Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar, AB  eski Bakanı Egemen Bağış ile İçişleri eski Bakanı Muammer Güler hakkında dosyaların geldiği ve Genel Kurul'un bilgisine sunulduğu" ifade edilecek. Gelen dosyaların milletvekillerinin incelemesine açılıp açılmayacağı konusunda verilecek karar, merakla bekleniyor.  

Dosyaların milletvekillerinin incelemesine açılmaması durumunda, muhalefetin itirazı nedeniyle usul tartışması açılabileceği ifade ediliyor. 

Usul tartışması çıkabilir

Usul tartışmasının ardından CHP'nin "Meclis soruşturması konusu olan yolsuzlukluk olaylarına ilişkin olarak bakanlar hakkında hazırlanan fezlekelerin Meclis'e zamanında ulaşmasını ve milletvekillerinin anayasadan kaynaklı denetim haklarını kullanmasını engellemesi sonucunu yaratan idari işlemler ve buna ilişkin tüm uygulamaları değerlendirmek üzere" verdiği Genel Görüşmenin öngörüşmesi de yarın yapılacak. 

Genel Görüşme önergesi üzerinde önerge sahiplerinden bir milletvekili 10 dakika, Hükümeti temsilen bir bakan ve gruplar adına birer milletvekili 20'şer dakika konuşacak. Konuşmaların ardından genel görüşme önergesi oylanacak ve genel görüşme açılıp açılmayacağı belirlenecek.  

TBMM Genel Kurulu; olağanüstü toplantı gündeminden başka bir konuyu görüşmeyerek yeniden tatile girecek. 

Bu konularda ilginizi çekebilir