Meclis'te bütçe maratonu başlıyor

Salı günü başlayacak bütçe görüşmeleri, 11 gün sürecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Meclis Genel Kurulu'nda bütçe maratonu 10 Aralık Salı günü başlıyor. 11 gün sürecek olan 2014 Yılı Bütçe görüşmelerinin ilk günü ise liderlerin söz düellosuna sahne olacak. Muhalefetin eleştirilerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan verecek. 

Meclis haftaya "Tam Gün Yasası" ile başlayacak. Genel Kurul'da 9 Aralık Pazartesi günü "Tam Gün Yasası" olarak adlandırılan Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşmelerine devam edilecek. 

Bütçe maratonu başlıyor

2014 Yılı Bütçesinin görüşmelerine Genel Kurul'da 10 Aralık Salı günü başlanacak. Genel Kurul'da 11 gün sürecek olan bütçe maratonunda ilk gün bütçenin tümü üzerindeki görüşmeler yapılacak. Bütçe maratonu Genel Kurul'da 20 Aralık Cuma günü bütçenin tümü üzerinde yapılacak görüşmeler ile sona erecek. 
Genel Kurul'da Salı günü bütçe görüşmeleri Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in sunuş konuşmasıyla başlayacak . Ak Parti adına Lütfi Elvan ve Nihat Zeybekci kürsüye gelecek. Ardından CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasını yapacak. Daha sonra MHP lideri Devlet Bahçeli bütçe hakkındaki görüşlerini dile getirecek. BDP adına ise Grup Başkanvekili İdris Baluken ile Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan konuşacak. Muhalefetin eleştirilerini ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yanıtlayacak. 
Genel Kurul'da Çarşamba günü Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Sayıştay, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Başbakanlık, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun bütçeleri görüşülecek. 
12 Aralık Perşembe günü Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın bütçeleri ele alınacak. 
13 Aralık Cuma günü Avrupa Birliği Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bütçeleri görüşülecek. 
14 Aralık Cumartesi de İçişleri Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, 15 Aralık Pazar da Dışişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığının bütçeleri üzerindeki görüşmeler gerçekleştirilecek. 

CHP bin 800 önerge verecek

CHP, bütçe görüşmeleri için bin 800 önerge hazırladı. Sayıştay raporları konusunda tepki gösteren CHP görüşmeleri adeta önerge yağmuruna tutacak. Grup önerileri de verecek olan CHP, hazırladığı bin 800 önergeyi de Meclis Genel Sekreterliğine verdi. 

Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun CHP, MHP ve BDP üyeleri 11 Aralık'ta saat 11.00'de bir araya gelecek. Protokole göre bir siyasi parti mazeret göstermeksizin üç kere toplantıya gelmez ise komisyon bitmiş sayılıyor yani komisyon sona eriyor. Daha önceki iki toplantıya da katılmayan AK Parti 11 Aralık'taki toplantıya da gelmez ise komisyon sona erecek. 

CHP'nin, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu hakkında "ülkenin ulusal güvenliğini yeni tehlikelere maruz bıraktığı, siyasi ve ekonomik çıkarlarına zarar verdiği ve Türkiye'nin dünyadaki konumunu giderek aşağı çeken hatalı dış politikanın icracısı sıfatıyla siyasi sorumlusu" olduğu gerekçesiyle verdiği gensoru önergesinin görüşme takvimi de netleşecek. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir