Memura ilk toplu sözleşme kasımda

Bakan Çelik, kasım ayında toplu sözleşme görüşmelerine başlanılacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda yapılacak düzenlemeye ilişkin, "İlk toplu sözleşme yapacağımız tarih, şu andaki çalışmalarımıza göre Kasım ayı içinde olması çerçevesinde. Umuyorum ki bir aksama olmaz ve bir an önce meclise yasayı sevk ederek Kasım ayında toplu sözleşme görüşmelerine başlamış oluruz" dedi.

Bakan Çelik, Bakanlığın Reşat Moralı Toplantı Salonunda gerçekleştirilen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in katıldığı Üçlü Danışma Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Çelik, yeni düzenlemede örgütlenme hakkı ile ilgili bazı açılımlar yapılmasına rağmen konfederasyonların tüm alanlarda örgütlenme hakkının tüm çalışanlara yansıtılmasını önerdiklerini, bu konuda mutabakat sağlanamadığını belirtti.

Memur-Sen, Kamu-Sen ve KESK'in anlaşılamayan konularda farklı görüşleri olduğunu anlatan Çelik, Memur-Sen'in Genel toplu sözleşmede yetkili konfederasyon, hizmet kolu toplu sözleşmede yetkili sendika veya nisbi temsil esasıyla hizmet kolundaki yetkili sendika temsilcileri ve bağlı bulundukları konfederasyonlardan birer kişi önerdiğini söyledi.

Kamu-Sen'in, hem genel toplu sözleşmede hem de hizmet kolu toplu sözleşmesinde katılımcılıktan yana olduğunu belirterek, dolayısıyla üç büyük konfederasyonun imza ve itiraz yetkisi olmasını istediğini kaydetti.

Çelik, KESK'in her sendikanın kendi üyeleri adına toplu sözleşme yapmasını, genel toplu sözleşme düzeyinde üç konfederasyon olmasını, aynı hususun hizmet kolu toplu sözleşmesi için de geçerli olmasını, her konfederasyonun imza ve itiraz yetkisi olmasını öngördüğünü, hakem kurulunun kararı bağlayıcı olduğu ve grevi engellediğinden dolayı bileşime öneri yapmamayı tercih ettiğini bildirdi.

Konfederasyonlarla önemli çalışmalar yaptıklarını dile getiren Çelik, hakem heyetinin nasıl oluşacağı konusunda Memur-Sen ve Kamu-Sen'in önerilerde bulunduğunu ifade etti. Çelik, "Bu önerileri Bakanlar Kurulunda değerlendirip daha sonra meclis gündeminde komisyonlarda ve Genel Kurul safhasında yine birlikte diyalog çerçevesinde sürdürme kararı aldık. İnanıyorum ki burada yapılan iyileştirmeler Bakanlar Kurulu, komisyon safhasında da yeni anlamlar kazanacak ve böylece 4688 sayılı yasa yeni şekliyle bir an önce yürürlüğe girecek ve değerli konfederasyonlarımız ve kamu çalışanlarımızla toplu sözleşmeyi gerçekleştirmiş olacağız. Toplu sözleşme dönemini bu yasayla açmış olacağız. Taslağın yasalaşma sürecine kadar diyaloglarımız devam edecek" dedi.

Hakem kurulu yapısında uzlaşma yok

Çelik, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun hazırlık çalışmalarında taraflar arasında birçok konuda anlaşma sağlandığını, bazılarında ise uzlaşılamadığını söyledi.

Bakan Çelik, anlaşma sağlanan konuları şöyle sıraladı:

"Kamu görevlisi tanımı değiştirilerek, adaylık ve deneme süresini tamamlayan kamu görevlilerine sendika üyeliği hakkının verilmesi konusunda mutabakat sağlamış bulunuyoruz. Sendikal örgütlenmenin hizmet kolu düzeyinde sürdürülmesi konusunda mutabakat sağlandı. Tüzük, zorunlu organlar, kuruluş işlemleri ve benzeri konularda prosedürün basitleştirilmesi kararlaştırıldı. Sendika üyeliği yasağının kapsamı daraltılarak 100 ve daha fazla kamu görevlisinin çalıştığı iş yerlerinin amirleri ile özel güvenlik personeline sendika üyeliği hakkı verilmesi konusunda mutabakat sağlandı.

Sendika yöneticilerinin güvencesi konusunda iyileştirme yapılmıştır. Kamu Personeli Danışma Kurulunun kurulması, iş yeri sendika temsilciliği konusunun yeniden düzenlenmesi, yetkili sendikaların belirlenmesinde dikkate alınan üye sayısı tespitinde 15 Haziran tarihinin esas alınması, toplu sözleşme görüşmelerinin Eylül ayında yapılması ve 2 mali yıl için geçerli olması, toplu sözleşmenin genel ve hizmet kolu düzeyinde yapılması ve belediyelerde fiilen yapılan sosyal denge uygulamaları konusunda teknik heyetin çalışma yapması konusunda mutabakat sağlandı. Konfederasyonların kamu görevlileri hakkında genel denetleyici işlemlerine karşı dava açma hususundaki tereddütün giderilmesi konusunda mutabakat sağlandı. Sendika ve konfederasyonların istekleriyle kurdukları organlara zorunlu organların yetkilerinin devredilmesine imkan sağlanması konusunda mutabakat sağlandı. Toplu görüşme priminin, toplu sözleşme ikramiyesine dönüştürülmesi konusunda mutabakat sağlandı."

Anlaşma sağlanamayan konuları da aktaran Çelik, "Taraflar, imza ve itiraz yetkisi, kamu görevlileri hakem kurulunun yapısı konusunda uzlaşamamıştır. Bu konuların verilen öneriler çerçevesinde Bakanlar Kurulunda görüşülmesi konusunu değerlendirdik ve bu tekliflerin Bakanlar Kuruluna sunulması, komisyonlarda dile getirilmesi konusunu da aramızda değerlendirmiş olduk" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir