Merkel: Türkiye'ye gitmek istiyorum

Merkel, 29 ve 30 Mart'ta Türkiye'ye yapacağı ziyarette ikili ilişkilerin yanı sıra ağırlıklı olarak ekonomik konuların ele alınacağını kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BERLİN - Almanya Başbakanı Angela Merkel, uzun zamandan beri gitmediği için Türkiye'ye gitmek istediğini söyledi.

Başbakan Merkel, Alman Yabancı Gazeteciler Cemiyeti üyeleri için başbakanlıkta düzenlediği toplantıda, Almanya'da akredite yabancı gazetecilerin çeşitli konulara ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir Türk gazetecinin, 2006 yılından bu yana Türkiye'ye gitmediğini ve neden şimdi gitmek istediğini sorması üzerine Merkel, bunun iki ülke arasındaki ilişkilerin kötü olduğunu göstermediğini, aksine Türkiye ile çok yoğun ikili ilişkilere sahip olduklarını belirterek, "Zaten uzun zamandan beri gitmediğim için şimdi Türkiye'ye gidiyorum" şeklinde konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2008 yılında Almanya'ya geldiğini ve kendisiyle çeşitli vesilelerle sıkça görüştüğünü ifade eden Merkel, 29 ve 30 Mart'ta Türkiye'ye yapacağı ziyarette ikili ilişkilerin yanı sıra ağırlıklı olarak ekonomik konuların ele alınacağını kaydetti.

2010 Avrupa Kültür Başkenti olması sebebiyle İstanbul'a da gideceğini belirten Merkel, siyasi görüşmelerin yanı sıra bazı dini temsilcilerle bir araya geleceğini ve kısa süreli ziyareti sırasında bazı eğitim projeleriyle ilgilenmeye çalışacağını söyledi.

Türkiye'de yapacağı siyasi görüşmelerin geniş bir yelpazede olacağını ifade eden Merkel, Türkiye'nin, bölgesinde aktif rol oynaması nedeniyle İran, Irak, Afganistan ve Orta Doğu'yu ilgilendiren konuları görüşeceğini kaydetti.

Bir gazetecinin, Yunanistan'ın, savunma harcamalarını azaltarak da ekonomik krizi aşabileceğine işaret etmesi üzerine Merkel, Türkiye'de bu konunun da gündeme gelebileceğini, NATO üyesi olan Türkiye ile Yunanistan'ın arasındaki gerginliğin daha da azaltılması konusunda görüşmelerde bulunabileceğini, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun da Türkiye ile ilişkilerin çok iyi bir duruma gelmesini istediğini söyledi.

Merkel ayrıca, Yunanistan'daki ekonomik kriz nedeniyle özellikle spekülasyonlara karşı mücadele edebilmek amacıyla Avrupa çapında yeni bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğini belirtti.

Orta Doğu konusunda Merkel, Almanya'nın İsrail ile özel ilişkileri bulunduğuna, ancak Arap ülkeleriyle de çok yoğun ilişkiler içinde olduğuna işaret ederek, İsrail devletinin yanıbaşında kurulacak bir Filistin devletini öngören "iki devletli çözüm" önerisini desteklediklerini tekrarladı.

Hollanda'ya hafta içinde yapacağı ziyaret sırasında bu ülkenin Afganistan'dan askerlerini çekme kararının gündeme gelip gelmeyeceği konusundaki bir soruya karşılık da Merkel, Afganistan'da ne kadar fazla ülke bulunursa güç birliği açısından o kadar iyi olacağını, bu nedenle Hollanda'nın kararına üzüldüğünü, ancak her ülkenin kararına saygı duyduğunu, bu konuyu Başbakan Jan Balkenende ile görüşeceğini söyledi.

Merkel, nükleer silahların azaltılmasına ilişkin bir soru üzerine de, ABD'de düzenlenecek nükleer zirveye katılacağını hatırlatarak, bu konuda Rusya ile de görüşülmesi gerektiğine dikkati çekti.

Almanya ile ilgili sorular

Almanya'yı ilgilendiren soruları da yanıtlayan Merkel, bir Türk gazetecinin, Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'nin bazı katılımcıları İslam Konferansı'ndan uzaklaştırdığını hatırlatması ve böyle bir şeyi kendisinin Uyum Zirvesi için de düşünüp düşünmediğini sorması üzerine, Uyum Zirvesinde önemli bir değişiklik düşünmediğini ifade etti.

Bazı kişilerin zaman zaman değiştirilmesinin konferanslara yenilik getireceğini belirten Merkel, bazı kişilerin bu tür toplantılara davet edilmemesinin ardında farklı, çok başka şeylerin olduğunun da düşünülmemesi gerektiğini kaydetti.

Almanya'daki Katolik eğitim veren yatılı okullarda çocukların cinsel istismara ve şiddete maruz kalması olayları hakkında ne düşündüğünün sorulmasına karşılık da Merkel, Katolik kilisesinin olayların üzerine ciddi şekilde eğilerek önemli adımlar attığını, Katolik Kiliseleri Başkanı Robert Zollitsch'in özür dilemesinin ve olayların araştırılmasının doğru adımlar olduğunu söyledi.

Merkel, nükleer santrallerle ilgili bir soru üzerine de, nükleer enerjiden tümüyle vazgeçmek istediklerini, ancak bunun, daha önce ön görülen 2020 tarihinden sonra gerçekleşebileceğini ifade etti.

Kadınların gelir düzeylerinin erkeklere göre eşit hale getirilmesine de büyük önem verdiklerini belirten Merkel, "Bu konuyu bu yasama döneminde ciddi şekilde ele alacağız, hem de sadece Dünya Kadınlar Gününde değil" şeklinde konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir