Merkel'den Türkiye'ye sert tepki

Almanya Başbakanı Merkel Türkiye'nin insan hakları savunucularını tutuklamasına sert tepki verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya Başbakanı Angela Merkel, aralarında bir Alman vatandaşının da bulunduğu
altı insan hakları savunucusunun tutuklanması nedeniyle Türkiye'yi sert şekilde eleştirdi ve serbest bırakılmaları için çaba göstereceğini söyledi.

Aralarında Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye direktörü İdil Eser'in de bulunduğu 10 kişi, İstanbul'da 5 Temmuz günü dijital güvenlik konusunda yaptıkları bir atölye çalışması sırasında
gözaltına alındı.

Biri İsveç, biri Alman vatandaşı olan 10 aktivistin terör örgütüne üye oldukları gerekçesiyle gözaltına alınmalarından sonra, mahkeme altısının tutuklanmasına, dört kişinin de serbest
bırakılmasına karar verdi.

Tutuklananlar arasında Alman vatandaşı Peter Steudtner ve İsveç vatandaşı Ali Gharavi de bulunuyor. Merkel, dün Berlin'de sporcular için düzenlenen bir tören sırasında yaptığı açıklamada, tutuklamaların masum kişilerin "adalet sisteminin çarkları arasında tutsak kalmanın" son örneğini oluşturduğunu söyledi.

Steudtner'in tutuklanmasının kesinlikle haksız olduğunu söyleyen Merkel, "Kendisiyle ve diğer tutuklananlarla desteğimizi açıklıyoruz... Serbest bırakılması için Alman hükümeti elinden gelen her şeyi, tüm seviyelerde yapacak" dedi.