Merkez, Akbank'tan 'ek zorunlu karşılık' istedi

Malta Şubesi tarafından kullanılan sendikasyon için 742 milyon dolar 'zorunlu karşılık' isteniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Akbank T.A.Ş., bankaya gönderilen yazı ile bankanın TCMB'de yaklaşık 3,5 yıl boyunca ortalamada 742 milyon dolar tutarında ilave zorunlu karşılık tutmasının talep edildiğini duyurdu.

Banka, bu kararının iptali hususunda yürütmenin durdurulması talepli olarak yeni bir iptal davası açılacacağını bildirdi.

Akbank'ın Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan özeml durum açıklamasında, TCMB'nin zorunlu karşılık talebi hakkında bilgi verildi. Açıklamada şöyle denildi:

''Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından bankamıza gönderilen yazı ile bankamızın TCMB'de yaklaşık 3,5 yıl boyunca ortalamada 742 milyon  ABD doları tutarında ilave zorunlu karşılık tutması talep edilmiştir. Söz konusu ilave tutulacak zorunlu karşılığın bankamız karlılığı, mali bünyesi ve faaliyetleri üzerinde herhangi önemli bir etkisi olmayacaktır. TCMB'nin bu kararının iptali hususunda yürütmenin durdurulması talepli olarak yeni bir iptal davası açılacaktır.''

Açıklamada, bankanın söz konusu hukuki süreçteki gelişmeler konusunda kamuoyunu bilgilendireceği kaydedildi.

Malta'nın sendikasyonu sorun oldu

Akbank, 6 Mayıs'ta KAP'a yaptığı açıklamada, Malta şubesi tarafından kullanılan sendikasyon kredileri ile ilgili olarak Merkez Bankası nezdinde tesis edilen zorunlu karşılıklara ilişkin görüş ayrılığı nedeniyle, Merkez Bankası'nın konuyla ilgili talebinin iptaline ilişkin yürütmenin durdurulması talebiyle açtığı davanın reddedildiğini açıklamıştı.

Banka aynı açıklamada, davanın Ankara 10. İdare Mahkemesi tarafından reddedilmesinin ardından, kararı yasal süresi içerisinde temyiz edeceğini duyurmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir