Merkez bankaları 'altın'a sığındı

Altın fiyatları rekor seviyelerde gezinirken, merkez bankaları da yatırımcının yaptığı gibi güvenli liman olarak altına sığınmaya başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Finans krizi ve Avrupa'nın borç sorunları, altın piyasasında trendleri değiştirdi. Son 10 yıldır yüklü altın satışı gerçekleştiren Avrupa'daki merkez bankaları, tıpkı yatırımcıların yaptığı gibi 'güvenli liman olarak altına sığınmaya' başladı ve altın satışlarını neredeyse tamamen durdurdu.

Euro Bölgesi merkez bankalarıyla İsveç ve İsviçre'nin altın satışlarını düzenleyen Merkez Bankası Altın Anlaşması'nın (CBGA), geçtiğimiz pazar günü süresi dolan son 1 yıllı içindeki altın satışı yüzde 96 azalarak 6.2 tona geriledi. 2004-2005 yılında 497 ton satış yapıldığı göz önüne alındığında merkez bankalarının altın birikimine yöneldiği net bir şekilde ortaya çıkarken, satışların 1999'dan bu yana en düşük seviyeye inmesi fiyatların yükselmesinde önemli bir rol oynadı. Piyasadaki önemli altın arzı kaynaklarından birinin kuruması, fiyatların psikolojik sınır olan 1300 dolar/onsa çıkmasında başlıca etkenlerden biri oldu.

Financial Times Gazetesi'nin yaptığı ankete göre, CBGA'nın yeni döneminde de merkez bankalarının fazla altın satışı yapması beklenmiyor. İsveç, Slovakya, İrlanda ve Slovenya altın satmayı düşünmediklerini bildirirken, İsviçre de benzer bir tutum içinde olacağını açıkladı.

Altın liginin tepesinde ABD var

Dünya Altın Konseyi'nin verilerine göre, dünyanın en büyük altın rezervinin sahibi 8.133,5 tonla ABD. Uluslararası piyasalarda altın 1.300 dolar seviyelerine çıkarak tarihi rekora imza atarken, altına en çok yatırım yapan ülke ABD. 8.133,5 ton altın rezervi bulunan ABD, sahip olduğu rezervle diğer ülkelere açık ara fark atıyor. ABD'yi 3.402,6 ton altın rezervine sahip Almanya ve 2.907 tonluk rezerviyle Uluslararası Para Fonu (IMF) izliyor. Listenin dördüncü sırasında ise İtalya bulunuyor. 'Altın Çizme'nin 2.451,8 ton altın rezervi olduğu belirtiliyor. Avrupa'nın en büyük ekonomilerinden Fransa ise 2.435,4 ton rezervle listenin beşinci sırasında yer alıyor.

Büyüme verileriyle Japonya'yı geçerek dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olduğu belirtilen Çin ise listenin altıncı sırasında bulunuyor. Çin'in 1.054,1 ton altın rezervi olduğu ifade ediliyor. Listeye yedinci sıradan giren İsviçre'de bankacılık sırlarıyla birlikte altının, ülkenin önemli finansal kaynaklarından biri olduğu belirtiliyor. İsviçre'nin 1.040,1 ton altın rezervi bulunuyor. Listenin sekizinci sırasında 765,2 ton rezervle Japonya, dokuzuncu sırasında 726 tonla Rusya, onuncu sırasında ise 612,5 tonla Hollanda yer alıyor. Konseyin verilerine göre, evlilik hazırlığında altının önemli yeri olan Hindistan'ın 557,7 ton altın rezervi bulunuyor ve ülke, listede kendisine 11'inci sırada yer buluyor. Avrupa Merkez Bankası ise listeye 12'inci sıradan giriyor. Bankanın 501,4 ton altın rezervi olduğu belirtiliyor.

Türkiye, 23'üncü sırada

Türkiye, sahip olduğu 116.1 ton altınla, en büyük rezerve sahip ülkeler liginde 23'üncü sırada. Türkiye'nin sahip olduğu altının toplam rezerv içindeki payı ise yüzde 5.6. Bu oran, ABD'de yüzde 72.1, Almanya'da yüzde 67.4, İtalya'da yüzde 66.2. Dünyada en küçük altın rezervine sahip ülkeler ise, 200 kilonun altındaki altın birikimiyle Fiji, Estonya, Şili, Malta, Kosta Rica ve Haiti. Dünyadaki toplam altın rezervinin büyüklüğü ise 30.536,6 ton olarak hesaplanıyor.

Fiyatlar, 1.500 doları 'kolaylıkla' geçer

Londra Altın Borsası Birliği'nin (LBMA) Berlin'de düzenlediği yıllık konferansa katılan uzmanlar altının ons fiyatının gelecek yıl eylül ayında ortalama 1.406 dolar/onsa ulaşacağını tahmin ediyorlar. Elektronik iletişim araçları kullanılarak gerçekleştirilen hızlı anketin sonucuna göre, katılımcıların yüzde 32'si altının ons fiyatının 1.500 dolar civarında seyredebileceği görüşünde birleşti. Dünyanın en büyük altın üreticilerinden Barrick Gold da, altın fiyatlarının gelecek yıl 'kolaylıkla' 1.500 doları görebileceğini bildirdi.

LBMA tarafından geçen yıl Edinburgh'ta düzenlenen konferansın son gününde gerçekleştirilen resmi fiyat anketinde 2010 Eylül ayı için ons başına 1.181 dolarlık bir tahmin açıklanmıştı. Spot altının ons fiyatı dün 1.300 seviyesini gördükten sonra 1.298 dolar seviyesinden işlemlere devam etti.

Gümüş geçen hafta psikolojik direnç seviyesi olan 20 dolar/ons seviyesini kırdıktan sonra yeni haftayla beraber daha yüksek düzeylere doğru hareketlendi. Metal fiyatlarının özelliklede altının, ABD Merkez Bankası (FED) toplantısı sonrasında sert bir şekilde yukarı çıkmas gümüş fiyatlarını 21.00 doların üzerine taşıdı. Dün spot gümüş fiyatı 21.60 dolarla son 30 yılın zirvesini test etti.

Özellikle altın fiyatları 1.300 dolar rakamını aşar ve bu rakamın üzerinde kalıcı olursa gümüş fiyatlarının da 25 dolar seviyesine kadar ulaşabileceği belirtiliyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir