Merkez'e bir eleştiri de Garanti'den

Ergün Özen, Merkez Bankası'nın faiz oranlarını bankacılık sektörü üzerinden yükseltmeye çalıştığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHRAMANMARAŞ – Merkez Bankası'nın munzam karşılık oranlarını artırmasına BDDK Başkanı ve  Ziraat Bankası Genel Müdürünün ardından bugün de Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen'den eleştiri geldi. Özen, Merkez Bankası'nın faiz oranlarını bankacılık sektörü üzerinden yükseltmeye çalıştığını savundu.

Ergün Özen, Merkez Bankası munzam karşılık oranlarını artırdığını bunun da bankacılık sektörüne etkisinin oldukça önemli olduğunu söyledi.

Merkez Bankası'nın bankacılık sektörü üzerinden faizleri yükseltmeye çalıştığını ileri süren Özen, şöyle devam etti:

"Bu yapıldığı zaman karımızın yüzde 3'ü 4'ü civarında bir şey olacak. Bankacılık sektöründe bu yıl kar çok gibi görünüyor ama sermaye ile orantıladığınız zaman her şey normal çünkü sermayesi de çok güçlü. Seneye ben bu yüksek karların olacağını düşünmüyorum. Sermaye yeterliliği rasyolarımızı önümüzdeki sene hızla düşme ihtimali vardır. Rakamlar zaten 2012'de 2013'de bu eski bolluğun olmayacağını gösteriyor. Bankaların çok dikkat etmesi gerekiyor.

Munzam karşılığını artırırsanız bu da ciddi bir maliyet. Bizde bu maliyeti fiyatların üzerine koymak zorundayız. Baktığınız zaman bizim üzerimizden faiz yükselmesi düşünülüyor. Para politikaları açısından baktığınızda bunun doğruları vardır. Ama maliyet artırıcı bir unsurdur."

Bu konularda ilginizi çekebilir