‘Merkez’den 5 net mesaj

Yılmaz, DÜNYA ve Adana Sanayi Odası'nın ortaklaşa düzenlendiği toplantıda konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN/Recep ŞENYURT

İSTANBUL - Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, DÜNYA Gazetesi ve Adana Sanayi Odası‘nın ortaklaşa düzenlendiği para politikaları konulu toplantıda konuştu. Yılmaz, Adana’dan Türkiye ekonomisinin yönünü ve geleceğini etkileyecek gelişmeleri anlatırken şu 5 önemli mesajı verdi.

1 - İstihdam, kredi ve iç talepte toparlanma sinyali

İstihdam, kredi ve iç talepte ılımlı ölçüde toparlanma sinyalleri gelmeye başladı. Öncü göstergeler kısmi toparlanmanın devam edeceğini ortaya koyuyor.

2 - TÜFE şubatta artacak, ikinci yarıda düşecek

Vergi artışı, gıdadaki yükselişler ve baz etkisi ile tüketici enflasyonu şubatta yükselecek. İkinci yarı düşecek. Artışların genel üzerindeki etkisi sınırlı olacak.

3 - Ülkeler borçluluk oranına göre ayrışacak

Önümüzdeki dönemde ülkeler, borçluluk yükü düşük olanlar ve olmayanlar diye ayrışacaklar. Türkiye düşük borç yükü olan ülkeler arasında yer alacak.

4 - Türkiye’yi bankaların kredi gücü ayrıştıracak

Ortam düzeldiğinde Türk  bankalarının daha fazla kredi verecek gücü ve takati olacak. Bizi diğer ülkelerden ayrıştıran unsurlardan bir tanesi de bu özellik.

5 - İç sorunlar koordinasyonu bozabilir

Krizde ülkeler koordineli bir şekilde genişleyici politikalar üretti. Bu genişleyici politikalardan çıkarken, bir ülkenin yapmak istediğini diğeri yapmak istemeyebilir.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

Bu konularda ilginizi çekebilir