Mesajlar Şam'a kararlı şekilde iletilecek

Arınç , Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun yarın Şam'a yapacağı ziyarette Türk Hükümetinin mesajlarının açık ve kararlı bir şekilde iletileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, kurulda üç önemli konunun görüşüldüğünü bunlardan birinin de Somali ve açlık tehlikesi ile yaşayan Afrika ülkelerine yapılan yardımlar konusu olduğunu söyledi.

Başbakanlık genelgesi ile iki gün önce başlatılan yardım kampanyası kapsamında bugüne kadar 19 milyon 673 bin 124 TL yardım toplandığını kaydeden Arınç, "çok kısa bir sürede iki günde toplanan bu yardım kampanyası bugün itibariyle THY'den iki Airbus kargo uçağıyla Kızılay, TİKA, Diyanet birlikte 67 ton gıda 13 ton ilaç olarak gönderilmiştir" dedi. Yardım kampanyalarına ilişkin farklı bankalarda hesap numaraları açıldığını da hatırlatan Arınç, şunları söyledi.

"Bugün ayrıca kararname imzalanmış bulunmaktadır. Yardım yapılmasına karar verildiğine göre ilgili kanunlar gereğince kurumlar ve gelir vergisi kanunlarının bakanlar kurulu kararıyla doğal afetlere ilişkin olarak Başbakanlık aracığıyla ve makbuz karşılığı ayni ve nakdi bağış ve yardımların tamamının vergi matrahlarından indirilmesi imkanı gözetilmiştir. Bağış ve yardımların teşvik edilmesi amacıyla Bakanlar Kurulu kararı imzaya açılmış ve tamamlanmıştır.

Dolayısıyla Somali ve açlık, kıtlık tehlikesi yaşayan diğer Afrika ülkelerine hem bugüne kadar yapılan yardımların süratle bölgele sevkedilmesi hem de bundan sonra yapılacak yardımlardan vergi alınmaması konusu imzalanmış bulunmaktadır. Sayın Başbakanımız bu kampanyanın çok önemli olduğunu ifade etmektedir. Halkımızın da bu konuda çok duyarlı olduğunu biliyoruz. Bundan sonra devam edecek yardımların çok önemli miktarda olacağını ve ülkeler için yararlı olacağını düşünmekteyiz."

Türkiye'nin mesajları Şam'a iletilecek

Hükümet Sözcüsü Arınç, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yarın Şam'a gerçekleştireceği ziyaretin de Bakanlar Kurulu'nda gündeme geldiğini bu bağlamda Bakan Davutoğlu'nun Suriye yönetimine Türk Hükümetinin görüşlerini Başbakan'ın ifadesiyle açık ve kararlı bir şekilde ileteceğini kaydetti.

Arınç Türkiye'nin mesajlarına ilişkin "Suriye başta olmak üzere bölge ülkelerdeki gelişmelerle ilgili tutumumuz son derece açıktır. Sivil can kayıpları olmaksızın halkın haklı talepleri mutlaka karşılanmalı ve demokratik reform talepleri karşılanmalıdır. Bu reformların gerçekleşmesi beklenirken, Suriye'de sivil kayıplara yol açan geniş çaplı operasyonlar yapılmaktadır. Bu operasyonların ne yöntemi ne de zamanlaması anlaşılır değildir. Yöntemi açısından şunu söyleyebiliriz. Hama ve Deir Ez Zor Zey gibi büyük şehirlerde tanklar ve ağır silahlarla operasyon yapılmaktadır. Bu tür yöntemler hiçbir şekilde mazur görülemez" diye konuştu.

35. madde tartışılabilir

Arınç, TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinin değiştirilmesi ile ilgili çalışma olup olmadığının sorulması üzerine ise, “TBMM 1 Ekim'e kadar tatildi. 1 Ekim'den önce de toplanacak gibi görünmüyor, buna ihtiyaç yok. 1 Ekim'de yasama çalışmaları başladıktan sonra herhangi bir hususta bir kanun teklifi olursa, partiler arasındaki ilişkiler, komisyonlardaki çalışmalar bunu bir sonuca ulaştırılabilir. Dolayısıyla CHP'li bazı vekiller tarafından ifade edilen bu konu tartışılabilir, doğru da olabilir, eksikliği olduğu söylenebilir. Ama bunun gerçekleşmesi ancak 1 Ekim'den sonra mümkün olabilecek. Yani bir kanun teklif verilecekse görüşülmesi 1 Ekim'den sonradır. Demokratikleşme asker-sivil ilişkileri içerisinde önemli görülen bu konunun tekrar açıklığa kavuşturulmasında fayda olabilir. Ancak bu kanun teklif verildikten ve gündeme geldikten sonra konuşulması doğru olur" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir