Metal iş kolundaki eylemler 6. gününde

Yıllık 22 milyar dolarlık ihracatla Türkiye ihracatının en büyük parçasını oluşturan otomotiv sektörünün merkezi Bursa’da, otomotiv işçilerinin ‘ücret zammı’ talebiyle başlattıkları iş bırakma eylemi 6. gününde.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT

BURSA - Otomotiv sektörünün merkezi konumundaki Bursa’da, otomotiv işçilerinin ‘ücret zammı’ talebiyle başlattıkları iş bırakma eyleminde altıncı güne gelindi. Bugün itibariyle 4 otomotiv şirketinde üretim yapılmazken, bazı yan sanayii tesislerinde de üretimin durduğu gözleniyor.

Bosch fabrikalarındaki işçilerin yıllık hukuki süreç sonunda fabrikayla yaptıkları ücret anlaşması diğer fabrikalarda duyulunca ilk tepki 14 Mayıs Perşembe gecesi Oyak Renault otomobil fabrikasından geldi. Vardiyası bitmesine rağmen işyerini terk etmeyen işçilere fabrikanın dışında toplanan diğer Renault işçileri de destek verdi. Oyak Renault, fabrikayı 18 Mayıs Pazartesi gününe kadar tatil ettiğini açıkladı.
6 kişilik işçi temsilcisi fabrikaya girerek, Çalışma Bakanlığı müfettişleriyle görüştü. 45 dakika süren görüşmeden sonra çıkan işçiler, eyleme devam edeceklerini açıkladılar.

15 Mayıs Cuma günü Tofaş’ta da eylemler başladı. Tofaş yönetimi çalışanlara gönderdiği mesajda üretimi süresiz olarak durdurduğunu, fabrikanın süresiz olarak tatil edildiğini bildirdi.

Ana sanayilerdeki hareketlilik yan sanayilere de yansıdı. 15 Mayıs Cuma gecesi saat 23:30’dan itibaren Coşkunöz Holding ’in amiral gemisi Coşkunöz Metal Form’da da üretim durdu. 18 Mayıs Pazartesi günü Mako fabrikasında da işçiler eyleme başladı.

36-005.jpg

Türk Metal’den istifalar 20 bini aştı iddiası

Bursa’daki yan sanayi fabrikalarının işçilerinden eylemdeki işçilere destek yürüyüşleri sürüyor. Ficosa, Yazaki, Rollmech, Maysan Mando, SKY, Chassis Brakes International, Gemlik Valeo, Delphi, Farba gibi yan sanayi firmalarında çalışan işçiler mesai bitiminde eylemlerin yapıldığı fabrika önlerine giderek eylemdeki işçilere destek oldu. Pek çok fabrikada işçiler öğle saatlerinde yemekhanelere gitmeyerek protestolarda bulundu.

Resmi tatil olan ancak bazı fabrikalarda mesai üretimlerinin yapılacağı 19 Mayıs Salı günü de bazı fabrikalardaki işçiler mesaiye kalmama kararı aldı. Bunun üzerine pek çok fabrika 19 Mayıs’ta yapılacak mesaileri iptal ederek fabrikaları tatil etti. Bursa’da başlayan eylemler diğer illere de sıçradı. Kocaeli’de üretim yapan Ford da işçilerine 19 Mayıs’ta fazla mesai üretim çalışması yapılmayacağını duyurmuştu.

Valeo da eylem hazırlığında

Bugün Valeo fabrikasında da üretimin durdurulacağı, eylemlere başlanacağı da gelen duyumlar arasında.

İkinci bir duyuruya kadar Ford Otosan da durdu

Ford Otosan’dan işçilerin telefonuna gönderilen bir mesaj ile “Değerli çalışanlarımız parça ikmalinde yaşanan kesintiler nedeniyle ikinci bir duyuruya kadar Gölcük ve Yeniköy fabrikalarında üretim çalışması yapılamayacaktır” denilerek dün de üretimin bu fabrikalarda durdurulduğu açıklandı. Mesajda idari bina da çalışan mavi yakalıların da izinli sayılacağı belirtildi. Böylece Ford Otosan’a da gelişmelerden etkilenmiş oldu.

Öte yandan e-devlet şifrelerini alan pek çok işçi online sistem üzerinden Türk Metal Sendikası’na istifa başvurusu yapıyor. İşverenlerin Türk Metal'de yeniden yapılanma istediği de iddialar arasında.

Avrupa’daki üretimi de olumsuz etkilemesi bekleniyor

Metal iş kolunda üretimin durmasının otomotiv endüstrisinin en büyük pazarı konumundaki AB’de de üretimi olumsuz etkilyeceği öngörülüyor. İhracatta gerileme ise ay sonunda belli olacak. Geçen yılı 22.3 milyar dolarlık ihracatla kapatan ve yılsonu ihracat hedefi 23 milyar dolar olan otomotiv endüstrisi, ihracatının yüzde 77’sini AB pazarına yapıyor. Türkiye’de ilk bin ihracatçı firmanın sektörel dağılımında en büyük payı 21.8’lik yüzde ile otomotiv endüstrisi alıyor. Yılın ilk dört ayında sektörün üretimi yüzde 28 arttı ve 455 bin adet oldu. Bu gelişmeler yan sanayicilerin de planlarını revize ederek üretimlerini artırmasına neden olmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir